Kultuurikeskus asus Venemaa Riikliku Raamatukogu väliskirjanduse osakonnas koos teiste rahvusvaheliste organisatsioonidega. Raamatukogu tühistas kokkuleppe, mille kohaselt on Ameerika Ühendriikide saatkonnal võimalik kultuurikeskust rahaliselt toetada. Lisaks sellele vahetatakse välja keskuse juht ning asutakse täies mahus ise selle tegevust kontrollima, vahendab portaal Meduza.

“USA saatkond Moskvas avaldab sügavat kahetsust Venemaa valitsuse ühepoolse otsuse üle sulgeda saatkonna poolt koordineeritav Ameerika Keskus,“ ütles Ameerika Ühendriikide suursaadik Moskvas John Tefft. Saadiku sõnul korraldas kultuurikeskus eelmisel aastal ligi 400 haridusliku taustaga üritust ning seda külastas rohkem kui 50 000 inimest.

Venemaa Riikliku Raamatukogu väliskirjanduse osakonna direktor Vadim Duda on valmis kultuurikeskuse senise personali ja programmid alles jätma, kuid ei nõustu viisiga, kuidas keskust on siiani rahastatud. “Oleme teinud USA saatkonnale ettepaneku töötada välja finantseerimisskeem, mis on kooskõlas Venemaa seadustega,” ütles Duda.

Raamatukogu endine direktor Jekaterina Genieva sõnul käskis Venemaa kultuuriministeerium keskuse sulgeda, põhjendamata, kuidas praegune rahastusskeem riiklike seadusi rikub.

Kultuurikeskuse pressiesindaja Will Stevensi sõnul pole probleem ainult rahastamisskeemis, vaid kogu tegevus soovitakse allutada Vene võimude kontrollile. "Tegelikult kontrollivad nad kõiki tegevusi, mis keskuses toimub, see on formaalses mõttes okupeeritud," lausus Stevens.

Tefft tõi välja, et Venemaa on üritanud USA kultuuri jõudmist oma kodanikeni piirata ka varem. Näiteks suleti aasta tagasi suurim Venemaa ja Ameerika Ühendriikide vaheline tulevaste liidrite vahetusprogramm.

Vene valitsuse sellised sammud on tekitanud kahtlusi, just kui soovitaks sidemeid kohalike inimeste ning ameeriklaste vahel lõhkuda. "Otsus seab kahtluse alla Vene valitsuse pühendumuse kultuuridevaheliste suhete arendamisel," lõpetas Stevens.