Vene meedia teatel ei ole allveelaeva täpset saatust ega vraki asukohta seni teatud, vahendab Ilta-Sanomat.

Otsijate õnn pöördus teadetekohaselt pühapäeval, kui Suure Isamaasõja aegsete vrakkide otsingute jaoks asutatud grupp tegi kindlaks M-95 asupaiga Suursaare lähedal.

Uudisteagentuuri Rosbalt teatel käisid sukeldujad esimest kord vraki juures 65 meetri sügavusel esmaspäeval.

Otsingugrupi juhi Konstantin Bogdanovi sõnul on allveelaeva uppumise põhjusena nüüd kindlaks tehtud miiniplahvatus allveelaeva vööriosas, kuid ka pärast seda üritas alus veel edasi liikuda, millest annavad tõendust merepõhjas olevad jäljed. Sukeldujate sõnul paistab, et osa meeskonnast üritas veel pärast plahvatust põgeneda, milles räägib pooleldi avatud luuk.

Bogdanovi sõnul kogu meeskond siiski hukkus.

„Meie ekspeditsiooni tulemused antakse nüüd edasi Venemaa kaitseministeeriumile, et vraki asukoht ära märkida. Ma usun, et koht kuulutatakse vennashauaks,“ ütles Bogdanov RIA Novostile.

RIA Novosti teatel täitis M-95 rasket ülesannet, kui tungis 1942. aasta 11. juunil alanud retkel Suursaarest lääne poole.

Suursaarest põhjas toimus aga mõne päeva pärast kaks suurt plahvatust, mida märgati nii Nõukogude Liidu kui ka vaenlase poolel. RIA Novosti nimetab miiniplahvatuse toimumise päevaks 14. juunit, kuid tõenäoliselt on õige kuupäev 15. juuni.

„Pärast seda pommitasid soomlased intensiivselt Suursaare idapoolset piirkonda mitme päeva jooksul. Hiljem üritati allveelaeva kaua aega otsida ja oli mitu versiooni selle hävingu kohta,“ teatas RIA Novosti.

Värsketest Vene artiklitest ei selgu siiski lõplikult, kas arvatakse, et allveelaev hävis lõplikult vaid miiniplahvatuse tõttu või pani lõpliku punkti soomlaste pommitamine.

Soome sõjaajaloolasel Ohto Manninenil on olemas 2001. aastal ilmunud Vene allikteos, mis käsitleb Nõukogude Liidu Balti laevastiku allveelaevade saatusi aastatel 1941-1945. Selles raamatus mainitakse, et kõnealune miiniplahvatus leidis aset 1942. aasta 15. juunil ning kohaks nimetatakse Suursaare lähedal asunud Rukajärvi-nimelist miinivälja.

„Kui uppumispaik on seal, oli tegemist soomlaste veeskatud miinidega. Suursaare ümbruses oli, tõsi küll, palju miine, ka venelaste enda veeskatuid,“ ütles Manninen.

Allikteoses mainitakse ka, et 16. juunil pommitasid soomlased piirkonnas avastatud õlilaiku. Teatatakse, et pärast seda luurasid soomlased piirkonnas kuni 11. juulini.

Vene sõjaline uudisteagentuur Oružije Rossii teatas aga, et ühe versiooni järgi tabasid allveelaeva pärast miiniplahvatust Soome õhujõud. „Ühe versiooni järgi suutis allveelaev ränkadest vigastustest hoolimata edasi liikuda, kuid mõne aja pärast viisid Soome õhujõud selle hävingu lõpule,“ teatab Oružije Rossii.

Bogdanov andis uudisteagentuur Regnumile mõista, et allveelaeva vrakil on näha ka muid vigastusi kui miiniplahvatuse tekitatud.

„Arhiiviandmetest selgub, et Soome lendurid avastasid Maljutka peagi (õlilaikude järgi merepinnal) ja pommitasid seda kohta mitu päeva. Plahvatuste jäljed on allveelaeva kerel hästi näha,“ ütles Bogdanov Regnumile.