Ettepanekut arutatakse novembri lõpus toimuval OSCE ministrite kohtumisel Madridis ning kui seda toetavad endised NSVL-i riigid, siis on sel šansse läbi minna, kirjutab New York Times.

Ajalehe teatel on Venemaa alustanud suurt diplomaatilist kampaaniat endistesse NSVL riikidesse sõitvate rahvusvaheliste vaatlejate tegevuse piiramiseks. Ajalehe allikail tehti ametlik, kuid esialgu konfidentsiaalne ettepanek OSCE peakorteris Viinis.

Avalduse sisu kommenteerides märgivad ajakirjanikud, et selles tehakse ettepanek järsult vähendada rahvusvaheliste vaatlejate arvu endistes NSVL-i riikides, samuti keelata tegevuse aruannete avaldamine vahetult pärast valimisi. Venemaa initsiatiiv näeb samuti ette, et keelataks avalikud teated valitsuste tegevuse kohta valimiste päevil.

Kui need ettepanekud vastu võetakse, nurjab see tõsiselt OSCE vaatlejate pingutused 2. detsembriks määratud Venemaa parlamendivalimiste ning kevadiste presidendivalimiste eel.

Ajaleht lisab, et Kreml püüab üle vaadata rahvusvahelised standardid sõltumatutele vaatlejatele, mis töötati välja pärast NSVL-i lagunemist ning peab seda järjekordseks väljakutseks Läänele.

Seejuures on ekspertide arvates vene poolel olemas ka šansid soovitu teostumiseks. Taolised küsimused vaatab läbi OSCE täiskoosseis, kuhu kuulub 55 võrdse staatusega liikmesriiki. Otsused võetakse vastu konsensuse aluse.

Ajalehe andmeil on Venemaa ettepanekut juba toetanud Armeenia, Valgevene, Kasahstan, Kõrgõzstan, Tadžikistan ja Usbekistan.