Wagner Grupile lähedane anonüümne allikas rääkis Reutersile, et esimene grupp palgasõdureid saabus Venezuelasse juba mullu kevadel enne presidendivalimisi, ent viimastel nädalatel, mil lääneriikide poolne surve president Maduro ametist maha võtmisele kasvab, saadeti juurde veel teinegi sõjaväelaste grupp.

Veel mitu allikat kinnitas uudisteagentuurile ülisajalaste operatsioonidega tegeleva Wagner Grupi sõdurite Venezuelas viibimist.

Allikate andmed erinevad aga selle osas, kui palju sõjaväelasi Venezuelasse saadeti, ulatudes väikestest üksustest kuni neljasaja meheni.

Teadaolevalt saabus viimane grupp palgasõdureid riiki vahetult enne kolmapäeval toimunud opositsiooni meeleavaldust, millel rahvusassamblee spiiker Juan Guaidó kuulutas Maduro ebaseaduslikult ametis olevaks presidendiks ja ennast riigipea de jure kohusetäitjaks.

Teda toetavad selles USA, Euroopa Liit, Ameerika Riikide Organisatsioon ja veel tosin riiki, samal ajal kui Venemaa ja Hiina seisavad endiselt Maduro taga, rõhutades, et lääneriikidel ei ole asja Venezuela siseasjadesse.

Wagner Grup, mida tuntakse ka kui president Vladimir Putini erasõjaväge, suundus kõigi allikate sõnul Venezuelasse, et vältida president Maduro vangivõtmist või tapmist.

Alles nädala algul suruti Venezuela võimude teatel maha sõjaväeohvitseride mäss presidendipalee lähedal. Tema ametist tagandamist ihkab ka arvestatav hulk rahvast, arvestades, et sotsialistliku valitsuse all vaevab riiki juba mitmendat aastat ränk toidu-, ravimi- ja muude esmatarbekaupade puudus.

Ajal, mil Venezuelasse suunduti Madurot kaitsma, hoiatas Venemaa asevälisminister Sergei Rjabkov hoopis ameeriklasi sõjalise sekkumise eest Venezuelas, öeldes, et selline samm vallandaks katastroofistsenaariumi.

„Ma tunnen tõesti, et on ohtlikke märke, et selles liinis toimub midagi,” ütles Rjabkov. „Ma pean silmas, et see on lihtsalt bensiini tulle valamine. Sõjalise jõu kasutamine oleks katastroofiline. ... See oleks järjekordne tohutu löök rahvusvahelisele süsteemile. Me oleme silmitsi stsenaariumiga, mis võib viia edasise verevalamiseni Venezuelas.”