USA diplomaatidel tuleb Venemaalt lahkuda hiljemalt 1. septembril, vahendab uudistekanal BBC.

Vene president märkis, et võib vajadusel rakendada teisigi vastumeetmeid, kuid ta ei soovi seda teha. Ta nentis, et kahe riigi suhete paranemist ei ole lähiajal jätkuvalt loota, hoolimata uue muutusi lubanud USA riigipea Donald Trumpi administratsiooni ametisse astumisest.

Venemaa välisministeerium teatas juba reedel, et vastusanktsioonidena kahaneb USA diplomaatiliste ja konsulaarsete asutuste kogupersonal Venemaal 455 inimeseni, mis on täpses vastavuses USA-s paiknevate Vene diplomaatide ja tehnilise personali töötajate arvuga.

Otsus mõjutab nii USA Moskva saatkonna, kui ka Jekaterinburgi, Vladivostoki ja Peterburi konsulaatide töötajaid.

Ühtlasi peatab Vene pool alates 1. augustist Serebrjanõi Boris asuva suvila ja Moskva Dorožnaja tänaval asuvate laoruumide kasutamise USA poolt.

USA välisministeeriumi avaldus nimetas sammu "kahetsusväärseks ja ootamatuks" ja lisas, et praegu tegeletakse selle mõju hindamisega ja sellest lähtuvalt valitakse viis vastamiseks.

BBC korrespondent Laura Bicke'i sõnul on tegemist kaasaja suurima diplomaatide väljasaatmisega.

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump ei ole veel allkirjastanud Kongressi poolt pea ühehäälselt heaks kiidetud sanktsioonide karmistamise eelnõu, kuid on lubanud seda siiski teha.

Venemaa välisministeeriumi sõnul kinnitab ameeriklaste vastu võetud seaduseelnõu veel kord Ameerika Ühendriikide äärmist agressiivsust rahvusvahelistes asjades ja „kõrki ignorantsust teiste riikide positsioonide ja huvide suhtes“.