„Mind riivab ebameeldivalt, et mida lähemale olümpiamängude avamine jõuab, seda rohkem õhutatakse lääne meedias hüsteeriat Venemaa teemadel. Reas täiesti soliidsetes väljaannetes, nagu The Time, The Economist, Spiegel jne ilmusid olümpiaeelsed juhtkirjad, mida saatsid karikatuurid, mis muu hulgas kujutasid Venemaa presidenti,“ kirjutas Jakunin oma blogis, vahendab RIA Novosti.

„On arusaadav, et need väljaanded tõstsid oma esikaantele teema, mis saab kolmeks nädalaks maailma avalikkuse jaoks kõneaineks number üks, kuid signaalid, mida nad vahendavad oma lugejatele, on väga kaugel spordialastest, ning publikatsioonide toon olümpiat võõrustava riigi suhtes on kaugel sõbralikust,“ jätkas Jakunin.

Publikatsioonide tuum on RŽD juhi hinnangul häbematud hinnangud Vene võimude ambitsioonidele ja olümpiaeelarvele, kategoorilised väited alltöövõtjatest ehitusettevõtete kohta, hirmu õhutamine selle ees, et Sotši mängudel ei tagata vajalikku ohutuse taset ning kõikvõimalikud vihjed.

Jakunini hinnangul on Sotši olümpiamängud lakmuspaber Venemaasse suhtumise kohta tervikuna. „Tahes-tahtmata tekib analoogia 1980. aastaga, kui lääne poliitikud kuulutasid välja boikoti Moskva olümpiamängudele. Siis olid külma sõja ajad, aga tuleb välja, et ka nüüd kasutatakse peamist spordipidu vastuolus selle traditsioonidega võimsa surveavaldamise instrumendina avalikule arvamusele nende jõudude huvides, keda ärritavad Venemaa edusammud.“

Jakunini sõnul tekib mulje, et demokraatliku sõnavabaduse põhimõtte taga ei varjata mitte arvamuste paljusust, vaid hästi organiseeritud informatsioonisõda: publikatsioonide autorid juhtivates lääne väljaannetes kasutavad ühesugust piiratud pseudofaktide kogu, tsiteerivad ühtesid ja samu „eksperte“ ning jõuavad ühtedele ja samadele järeldustele – kajastavad olümpiateemat täpselt ühes võtmes.

„Kõike seda antakse mingis irvitamise vormis, mis on sobilik bulvarilehtedele, mitte tõsisele ajakirjandusele,“ kirjutas Jakunin, kelle sõnul teise poole, Vene firmade ja ametnike kommentaare ei avaldata.

Jakunini arvates ei ole see sõnavabadus, vaid püüe ära rikkuda kõik, mis on seotud uskumatute jõupingutustega talimängude ettevalmistamisel ning luua negatiivne foon olümpiamängudel osalevatele sportlastele ja mängude külalistele.