Kommersandi andmetel selgusid rahvuskaardi keskaparaadi läbi viidud teenistusliku kontrolli käigus massilise külastatavusega objektile ettevalmistamata turvamehi tööle lubanud TsLRRiGK töötajate tegevuses kuriteo tunnused.

„Õiguslik hinnang TsLRRiGK töötajate tegevusele tuleb anda juba uurimiskomitees. Kas seal oli korruptsioonielement või kuritegelik hooletus, aga vastavalt presidendi korraldusele süüdlaste vastutusele võtmise kohta kogu ahelas viisime me läbi töö oma volituste raames. See peab olema eeskujuks teistele meie töötajatele,” ütles rahvuskaardi direktori nõunik Aleksandr Hinštein.

Kommersant kirjutab, et eraturvafirmal Tsentr Zaštšitõ ei olnud õigust osutada kaubanduskeskusega sõlmitud lepingus ette nähtud turvateenuseid. Litsents ei lubanud firmal turvata massilise külastatavusega objekte, millele kehtivad kõrgendatud terrorismivastased nõuded.

„Kui nende litsentsis oleks olnud selline punkt, oleksid turvaettevõtte töötajad pidanud läbima spetsiaalse väljaõppe eriolukorras käitumise oskuste kohta. Et turvamehed mingit ettevalmistust ei läbinud, osutusid nad selliseks olukorraks mitte valmis olevaks ja käitusid nii, nagu käitusid,” ütles Hinštein.

Rahvuskaardi esindaja sõnul ei olnud eraturvafirmal ka õigust viia läbi puldivalvet ning lepingus oli ette nähtud kiirreageerimisgrupi saabumine väljakutsel häirenupu abil. Tsentr Zaštšitõl ei olnud õigust ka tellija konsulteerimiseks ohutusküsimustes. Rahvuskaart leiab, et Kemerovo TsLRRiGK töötajad ei saanud nendest faktidest teadmatuses olla.

25. märtsi tulekahjus Kemerovo kaubanduskeskuses Zimnjaja Višnja hukkus 64 inimest, sealhulgas 41 last.