„Kaliningradlased on harjunud nägema välismaa vanaemasid ja vanaisasid, kes jalutavad muretult mere ääres ja joovad aromaatset kohvi rannaäärsetes restoranides. Euroopa Liidu riikide hallipäised vanakesed räägivad meeleldi oma elust pensionil, paljud neist võivad lubada endale reisimist vähemalt kaks korda aastas,“ öeldakse pensionifondi Kaliningradi osakonna teates väljaande Novõi Kaliningrad vahendusel. „Aga keegi ei küsi, kui palju tuli neil tööd teha, et sügavas vanaduses sellist elu elada.“

„Saksa frau töötab veel kümme aastat, samal ajal kui venelannad koguvad dokumente pensioni saamiseks,“ märgib Venemaa pensionifond. „Kuid mitte ainult Saksamaa ei sea oma kodanikele märkimisväärseid nõudmisi selle taevamanna saamiseks, mis võimaldab soojal maal talvituda,“ jätkab Venemaa pensionifond, andes ülevaate Lääne-Euroopa riikide pensioniigadest, mis on Venemaa omadest kõrgemad.

Tähelepanu palutakse pöörata ka Poolale, kus pensionärid elavad Venemaa pensionifondi teatel üsna tagasihoidlikult. Minimaalne pension on Poolas 800 zlotti (190 eurot), keskmine 1200 zlotti (286 eurot) ja kõige kõrgem 2500 zlotti (595 eurot).

Venemaa pensionifondi teatel on Kaliningradi oblasti keskmine vanaduspension 11 028 rubla ehk 220 eurot.