„Peatada Vene Föderatsiooni valitsuse ja Ameerika Ühendriikide valitsuse vahelise lepingu kehtimine plutooniumi utiliseerimise kohta, mis on kuulutatud plutooniumiks, mis ei ole enam vajalik kaitseotstarbeks, sellega ümberkäimise ja koostöö kohta selles vallas,“ öeldakse ukaasis, vahendab RIA Novosti.

Ukaasi järgi kutsus sellise otsuse esile „USA Venemaa suhtes ebasõbraliku tegevuse tagajärjel tekkinud oht strateegilisele stabiilsusele“ ning USA võimetus tagada võetud kohustuste täitmist liigse relvaplutooniumi utiliseerimisel.

Ukaasis märgitakse, et seda relvaplutooniumi ei kasutata Vene Föderatsioonis tuumarelvade või muude tuumalõhkeseadeldiste tootmiseks, selliste seadeldistega seotud uurimiseks, väljatöötamiseks, projekteerimiseks või katsetusteks või mis iganes sõjalistel eesmärkidel.

Aprillis ülevenemaalise rahvarinde meediafoorumil esinedes ütles Putin, et USA ei täida erinevalt Venemaast oma kohustusi relvaplutooniumi hävitamisel, säilitades selle lõhkepotentsiaali.

„Me kirjutasime alla vastavale lepingule ja leppisime kokku selles, et see materjal hävitatakse teatud viisil, nimelt tööstuslikul, selleks oli vaja ehitada spetsiaalsed ettevõtted. Me oleme kõik oma kohustused täitnud, me oleme need ettevõtted ehitanud. Meie Ameerika partnerid mitte,“ ütles Putin siis. „Lisaks sellele teatasid nad hiljuti sellest, et teevad ettepaneku hävitada kasutatud, kõrge rikastusastmega tuumakütus muul viisil, kui me kokku leppisime… Teisel viisil, lahjendades seda ja utiliseerides kuskil teatud mahtudes. See tähendab, et nad säilitavad omale niinimetatud lõhkepotentsiaali, see tähendab, et seda on võimalik välja võtta, ümber töötada ja taas relvaplutooniumiks muuta.“

Venemaa ja USA kirjutasid 2000. aastal alla kokkuleppele liigse relvaplutooniumi utiliseerimiseks vähemalt 34 tonni ulatuses mõlemal poolel (see kogus on piisav mitme tuhande tuumalõhkepea valmistamiseks). Utiliseerimine oleks pidanud algama 2018. aastal.

Ainsaks võimalikuks viisiks plutooniumivarude pöördumatuks kahandamiseks on selle „põletamine“ tuumareaktorites.