Venemaa vetostas USA resolutsiooniprojekti, mis nägi ette komisjoni moodustamist mürgigaasirünnakute toimepanijate kindlaks tegemiseks pärast väidetavat keemiarelva kasutamist Süüria mässuliste käes olevas Doumas, vahendab AFP.

Tegemist oli 12. korraga, kui Venemaa on kasutanud oma vetoõigust julgeolekunõukogus Süüria valitsuse vastase tegevuse blokeerimiseks.

Julgeolekunõukogu hääletas veel kahel korral Venemaa esitatud resolutsiooniprojektide üle, kuid kumbki neist ei saanud vastuvõtmiseks vajalikku üheksat poolthäält.

Venemaa suursaadik ÜRO-s Vassili Nebenzja süüdistas USA-d resolutsiooniprojekti esitamises ettekäändena tegevuseks Süüria vastu ja veel ühe sammu astumises vastasseisu suunas.

„Me kasutame vetot, et kaitsta rahvusvahelist õigust, rahu ja julgeolekut, et tagada, et te ei tiri julgeolekunõukogu oma seiklustesse,” ütles Nebenzja.

Pärast Venemaa teise resolutsiooniprojekti tagasilükkamist pöördus Nebenzja USA esindaja ÜRO-s Nikki Haley poole, kutsudes USA-d üles hoiduma sõjalisest tegevusest.

„Ma palun teid veel kord, anun teid veel kord, et te hoiduksite plaanidest, mida te praegu Süüria jaoks arendate,” ütles Nebenzja.

Haley ütles, et julgeolekunõukogu läbikukkumises Süüria asjus tegutseda on süüdi Venemaa.

„Venemaa on purustanud nõukogu usutavuse,” ütles Haley. „Ajalugu paneb selle tallele, tänasel päeval valis Venemaa koletise kaitsmise Süüria inimeste elude asemel.”

Venemaa tegi ettepaneku uurimiskomisjoni moodustamiseks reeglite alusel, mille järgi oleks selle uurimistulemused pidanud kinnitama julgeolekunõukogu. Lääs leidis, et see seaks ohtu komisjoni sõltumatuse.

Teine Moskva resolutsiooniprojekt nägi ette Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) Süüria uurimismissiooni toetamist. See aga ei tee kindlaks rünnaku toimepanijaid.

USA resolutsiooniprojekti toetas 15 julgolekunõukogu liikmest 12. Koos Venemaaga hääletas vastu Boliivia, Hiina jäi erapooletuks.

Venemaa kaks resolutsiooniprojekti said vastavalt kuus ja viis poolthäält.