„Soome tervishoiuministeeriumi veebilehel tehtud avaldus: „Venemaal soovitavad lastevastast vägivalda võimud, see pole kriminaalkuritegu“ on solvav!“ kirjutas Astahhov Twitteris RIA Novosti vahendusel.

Venemaa välisministeerium teatas varem, et Soome lükkas tagasi Venemaa ettepaneku teha kahe riigi vahel konstruktiivset koostööd Soomes Vantaas elava Venemaa kodaniku Anastassija Zavgorodnaja juhtumi asjus. Soome sotsiaaltöötajad on Zagorodnaja neli last vanemate juurest ära võtnud.

„Kahetsusväärselt ei tegutse Soome selles asjas üldse konstruktiivselt. Sotsiaalteenistus keeldus täna kohtumast Vene diplomaatidega. Me nõuame sellist kohtumist nii kiiresti kui võimalik,“ teatas Venemaa välisministeerium oma avalduses.

Soome sotsiaalteenistus võttis Zagorodnaja neli last temalt ära lastevastase vägivalla kahtluste tõttu. Kuueaastane tütar Veronika ütles kooliõpetajale, et isa lõi teda.

Kolm nädalat tagasi saadeti Zagorodnaja kolm last – Veronika ja kaheaastased kaksikud – lastekodusse. Eelmisel reedel võeti Zagorodnajalt ära ka vaid nädalane poeg. Soome sotsiaalteenistus lubas naisel vastsündinut vaatamas käia vaid kord kuus, aga RIA Novosti teatel on lapse rinnaga toitmine keelatud.

Soomes on ette tulnud mitmeid sarnaseid juhtumeid ning Venemaa süüdistab Soomet just vene perekondade tagaskiusamises, mille tõestamiseks kasutatakse muu hulgas Euroopa inimõiguste komisjoni raportit, mille järgi satuvad Soomes just venekeelsed kõige tõenäolisemalt rassismi ja võõraviha objektiks.

Soome on korduvalt keeldunud asja uurimiseks ühiskomisjoni loomisest, sest mõlemad riigid on heaks kiitnud lapserööve puudutava Haagi konventsiooni ja sellest peaks Soome hinnangul piisama.