Vene president Vladimir Putin andis täna kohtumisel välisminister Sergei Lavrovi ja kaitseminister Sergei Šoiguga korralduse leppe teemal läbirääkimisi enam mitte pidada, öeldes, et riik peatab leppe tingimuste täitmise, otsustades selle kasuks päev pärast ameeriklaste seesugust otsust, vahendab uudisteagentuur Interfax.

Ameerika partnerid on teatanud, et nad peatavad leppes osalemise, ja seda teeme ka meie,“ ütles Putin.

Tema sõnul „jäävad meie ettepanekud, nagu ka varem, selles valdkonnas lauale, ja ollakse valmis uuteks läbirääkimisteks, ent ma palun samal ajal mõlemal ministeeriumil mitte alustada omal algatusel neis küsimustes läbirääkimisi“.

„Ootame, kuni meie partnerid on piisavalt küpsed, et astuda meiega selles olulises teemas - olulises nii meie kui ka meie partnerite ja kogu maailma jaoks - võrdsetel alustel sisukasse dialoogi,” selgitas riigipea.

USA välisminister Mike Pompeo teatas reedel, et riik lahkub keskmaa tuumajõudude lepingust (INF), sest Venemaa keeldub lõpetamast selle rikkumist, tootes 500-5500-kilomeetrise tegevusraadiusega tiibrakette, sh tiibraketti Novator 9M729, NATO koodnimetusega SSC-8.

1987. aasta keskmaa tuumarelvastuse piiramise lepe keelab 500-5500-kilomeetrise tegevusraadiusega tiibrakettide, samuti raketi stardiseadeldiste ja tugivarustuse tootmise ja katsetamise.

USA sõlmis Mihhail Gorbatšovi tüüritava toonase Nõukogude Liiduga märgilise kesktegevusraadiusega tuumarelvade leppe ajal, mil võimul oli president Ronald Reagan.