Täna on võimalik valimiskasti juurde minna 59 miljonil venemaalasel – pea poolel riigi elanikkonnast - Balti enklaavist Kaliningradist kuni Kaug-Idani välja. Võitlus käib enam kui 90 000 koha nimel kohalikul tasandil ja 1300 koha nimel regionaalsel tasandil, vahendab uudistekanal Raadio Vaba Euroopa.

Kohalikke valimisi peetakse peaprooviks järgmisel aastal toimuvatele riigiduumavalimistele ja kolme aasta pärast toimuvatele presidendivalimistele, kus riigipea Vladimir Putin võib neljandat korda presidendiks kandideerida.

Ka peaks päev näitama valijate meelsust pärast aasta aega väldanud majanduse allakäiku, mis on põhjustatud naftabarreli hinna langusest ning lääneriikide kehtestatud sanktsioonidest, ja Venemaa isolatsiooni jäämist.

Sellegipoolest on Putini toetusreiting avaliku arvamuse küsitluste järgi rekordtasemel.

Valimistel domineerib Kremli kontrolli all olev partei Ühtne Venemaa ja opositsioonierakondade moodustatud Demokraatliku Koalitsiooni kandidaadid ning liidrid on poliitilistel põhjustel suuremas osas kõrvale tõrjutud või vangi pandud, vahendab International Business Times.

Kostroma oblastis, ainsas kohas, kus opositsioonil õnnestus oma kandidaadi nimi valimistel kindlustada, on kampaania möödunud erinevate provokatsioonide ja vägivallaaktide saatel.