Poola võimud on tagasi löönud Venemaa katse nõuda endale natside "kullarongi" aardeid, vahendas The Telegraph.

Vene meedias on kirjutatud, et aardeleid võiks kuuluda Venemaale, et kompenseerida riigi sõjaaja kahjusid. Et õiglus jalule seada, soovitatakse Poolal kaasata menetlusse rahvusvahelised eksperdid.

"Kui vara on võetud endise Nõukogude Liidu alalt, siis lähtuvalt rahvusvahelisest õigusest peab see olema toodud Venemaale," teatati Vene meedias.

Kuigi siiamaani on teadmata, missugused aarded on rongil, on Poola võimud kinnitanud, et kaks aardekütti saavad leiutasu kümne protsendi ulatuses. Samuti kinnitati, et teised väärtuslikud esemed tagastatakse omanikele, kui nendega ühendust saadakse. Muul juhul on tegemist riigi varaga.

Samuti on ka Maailma Juudi Kongress avaldanud soovi asjadele, mis on neilt natsi võimude poolt ära võetud. "Kui mõni neist asjadest varastati juutidele enne, kui nad mõrvati või saadeti sunnitöölaagritesse, peab iga ese olema tagastatud nende omanikele või nende lähedastele," kinnitas juutide avalduses organisatsiooni esindaja Robert Singer.

Teise maailmasõja ajal läks müstilisel kombel kaduma Saksa soomusrong, mis legendi kohaselt on täis relvi, kulda ja kalliskive. Kullarongi leidmisest andis ööl vastu 27. augustit teada Wałbrzychi abilinnapea.

Eelmisel nädalal võttis Wałbrzychi linnavalitsusega ühendust advokaadibüroo, kes andis teada, et esindab natside kullarongi leidnud kaht meest, üht Poola ja üht Saksa kodanikku, kes nõuavad 10 protsenti rongi sisu väärtusest.

Anonüümsete allikate väitel leiti rong 120 000 elanikuga Wałbrzychi linna lähistelt salajasest tunnelist, vaid 10 kilomeetri kauguselt Tšehhi piirist. Tunneli sissepääs oli õhku lastud – tõenäoliselt natside poolt maailmasõja lõpul.

Teadaolevalt on Poola sõjavägi asunud praegu leiukohta ümber piirama.