Seadus puudutab migrante, kes töötavad elamu- ja kommunaalmajanduse, teeninduse või kaubanduse alal. Liberaaldemokraatide esindajad tegid ettepaneku täpsustada, et kõik, kes Venemaale saabuvad, ükskõik, kus nad tööle hakkavad, peavad tõestama minimaalset riigikeele oskuse taset, vahendab Lenta.ru.

Vene keele oskuse tõendiks võib olla haridust tõendav dokument (näiteks koolitunnistus või kõrgema õppeasutuse diplom) endise Nõukogude Liidu territooriumilt enne 1991. aasta 1. septembrit või Venemaa territooriumilt pärast 1991. aasta 1. septembrit, samuti vene keele riikliku eksami läbimise tõend Venemaa haridusministeeriumis kehtestatud korra järgi.

Riigiduuma hariduskomitee esimehe, võimuerakonna Ühtne Venemaa esindaja Grigori Balõhhini sõnul, kes on üks seaduseelnõu algatajaid, sai 2010. aastal Venemaal vene keele oskuse kohta sertifikaadi üle 3500 välismaalase. Samas töötas riigis üle miljoni migrandi, kes olid Venemaale tulnud viisavabalt enamasti endise Nõukogude Liidu riikidest.

Balõhhin ütles, et vene keele oskus aitab migrante paremini kaitsta nende õiguste rikkumise eest, vähendab sotsiaalsete pingete tekkimise ohtu ühiskonnas ja aitab populariseerida vene keelt SRÜ riikides.

Ettepanekuga kohustada elamu- ja kommunaalmajanduses töötavaid välismaalasi tõestama oma vene keele oskust esines selle aasta juulis Venemaa föderaalse migratsiooniteenistuse direktor Konstantin Romodanovski. Seda ideed kritiseeris aga liikumise Tadžiki Töömigrandid esimees Karomat Šaripov.