"Leppe projekt, mille president Dmitri Medvedev edastas härra (Jose Manuel) Barrosole ja härra (Herman) Van Rompuy'le, on leppe projekt viisanõude tühistamisest," ütles Lavrov BNSi teatel Vene riigitelevisioonile antud usutluses.

Ministri sõnul "pole reaktsiooni sellele projektile kahjuks veel tulnud".

"Loodame, et vastus tuleb, vähemalt enne järjekordset Vene-EL-i tippkohtumist, mis toimub detsembri algul Brüsselis," märkis Lavrov.

Lavrov edastas projekti EL-i juhtkonnale eelmisel nädalal New Yorgis, ÜRO peaassamblee raames toimunud Venemaa ja EL-i välisministrite kohtumisel.

"Me meenutasime taas, et ootame EL-ilt võimalikult konkreetseid vastuseid küsimusele, mis tuleks veel ära teha, mida selles (leppes) peegeldada, et eemaldada meie EL-i partnerite viimased kahtlused selles, et selline samm on meie suhetes juba ammu küps," sõnas Lavrov.

Venemaa tippametnikud on viimasel ajal korduvalt väljendanud pahameelt EL-iga kehtivate viisapiirangute pärast ning süüdistanud EL-i viisarežiimi tühistamise kõnelustega venitamises.

Vene president Dmitri Medvedev on korduvalt öelnud, et kokkuleppe saavutamine viisavabaks reisimiseks on üks tema peamisi prioriteete suhetes EL-iga. Ent osa EL-i liikmeist on mures, et viisadest loobumine venemaalaste jaoks võib vallandada Venemaalt ja teistest endistest nõukogude liiduvabariikidest, kellel on juba viisavabadus Venemaaga, lähtuva illegaalse immigratsiooni laine.

Euroopa ametnikud räägivad eraviisiliselt, et viisavabaduse kehtestamine Venemaaga on aja küsimus, ent osutavad tõsistele erimeelsustele liikmesriikide seas meetmete osas, mis tuleks rakendada, enne kui kokkulepe reaaluseks muutuda saab.

EL, kelle jaoks turism genereerib igal aastal üle viie protsendi sisemajanduse kogutoodangust, on näinud viimasel kümnendil turistide hulga kasvu sellistest riikidest nagu Venemaa, India, Hiina ja Brasiilia.

Maailma Turismiorganisatsiooni andmetel olid venemaalased 2009. aastal rahvusvaheliste reisijate seas kulutuste suuruselt üheksandal kohal, ehk kulutades 20,8 miljardit dollarit.