Ajaleht The New York Times kirjutas esmaspäeva õhtupoolikul, et hetkel Moskva lennujaama transiittsoonis redutav Snowden esitas asüülitaotluse Venemaa Föderatsioonile juba pühapäeval.

Kreml ei ole teadet veel kinnitanud, samas Vene konsulaartöötaja Kim Ševtšenko ütles telekanalile BBC, et 30-aastaselt lekitajalt on taotlus tõepoolest saadud. Ka riiklik uudisteagentuur Interfax kinnitas mõne aja pärast Ševtšenko öeldut.

Venemaa migratsiooniamet on seni aga kõik jutud Snowdeni varjupaiga palumisest ümber lükanud.

Täna pärastlõunal ütles president Vladimir Putin pressikonverentsil, et "Venemaa ei anna kedagi kellelegi välja ega kavatse seda [ka] teha".

"Kui ta [Snowden] tahab siia jääda, on ainult üks tingimus - ta peab lõpetama oma tegevuse, mille eesmärk on teha kahju meie Ameerika partneritele - kui tahes kentsakalt see minu suust ka ei kõlaks."

Edward Snowden sai tuntuks juuni alguses, kui lekitas ajalehtedele Guardian ja Washington Post hulgaliselt informatsiooni, et Ühendriikides kuulatakse salaja pealt miljoneid telefonikõnesid ning sealsed eriteenistused käivitasid 2007. aastal ülisalajase programmi PRISM, mis tagab neile juurdepääsu üheksa suure IT-firma serverite andmetele.

USA kuulutas lekitaja nädala eest rahvusvaheliselt tagaotsitavaks ja tühistas tema passi. Ajakirjanduse arvas varasemalt, et mees palub poliitilist varjupaika tõenäoliselt Ecuadorilt, kuid selle riigi president Rafael Correa ütles pühapäeval, et nad ei saa kaaluda Snowdenile varjupaiga andmist, kuni too pole jõudnud Ecuadori või Ecuadori saatkonda.

Uudis on täiendamisel!