Resolutsioon „Natsismi heroiseerimine: teatud praktikate lubamatus, mis aitavad kaasa rassismi tänapäevastele vormidele, rassilisele diskrimineerimisele, ksenofoobiale ja nendega seotud sallimatusele“ võeti vastu ÜRO peaassamblee kolmandas komitees, teatas RIA Novosti.

Dokumendis väljendatakse tõsist muret rassismi, etnotsentrismi ja ksenofoobiat propageerivate ning fašismi ja rassilise üleoleku ideoloogiat levitavate ekstremistlike liikumiste ja poliitiliste parteide hoogsa kasvu üle Euroopas ja teistes maailma piirkondades.

Lisaks sellele märgiti peaassamblee resolutsioonis ära „mure lakkamatute katsete pärast rüvetada või lõhkuda mälestusmärke, mis on püstitatud nende mälestuseks, kes võitlesid natsismi vastu Teise maailmasõja aastatel, ning nende isikute ebaseadusliku ekshumeerimise või nende säilmete mujale viimise pärast.

ÜRO resolutsioon mõistab hukka natsistliku liikumise ning Waffen-SS-i endiste liikmete ülistamise, sealjuures ausammaste ja memoriaalide avamise ning avalike ürituste korraldamise natsliku mineviku, natsliku liikumise ja neonatsismi ülistamiseks, mida on toimunud viimastel aastatel regulaarselt reas Balti riikides, eelkõige Lätis ja Eestis.

Selline tegevus, rõhutatakse dokumendis, „rüvetab fašismi lugematute ohvrite mälestust“, mõjub negatiivselt kasvavale põlvkonnale ning on kokkusobimatu ÜRO liikmesriikide kohustustega, lisab ITAR-TASS.