Kohtumise toimumist “erainitsiatiivil”, mis toimus 15. ja 20. augusti vahel, kinnitas ka Šveitsi välisministeerium, kinnitades, et ei osalenud selles ei otseselt ega kaudselt.

Ajalehe andmeil osalesid tšetšeenidest välisminister Iljass Ahmadov ja iseseisvuslaste esindaja USA-s Ljoma Usmanov.

Vene-Tšetšeenia läbirääkimiste sisu kohta puudub aga igasugune info, märgitakse lehes. Samas näitab kohtumise toimumise fakt ilmselt poolte soovi konflikti lahendada.

Artiklis eeldatakse, et kohtumine toimus konverentsi Vastutuse globaliseerimine raames. Korraldajate esindaja sõnul polnud nemad aga kohtumise initsiaatoriteks, vaid korraldasid konverentsi, milles osalemiseks avaldasid soovi 64 osavõtjat, nende hulgas ka venelased ja tšetšeenid.

Reedel eitas Venemaa presidendi abi Sergei Jastržembski aparaat Tšetšeenia presidendilt Aslan Mashadovilt lähtunud teateid venelaste ja tšetšeenide kohtumisest Šveitsis.

Jastržembski aparaadi allika sõnul “kohtus keegi Usmanov, kes nimetas end Itškeeria asepresidendiks Šveitsi parlamendisaadiku, ENPA liikme Vermo-Mangoldiga”. Vene saatkonna andmetel viibis Usmanov Šveitsis rahvasaadiku kutsel.

“On täielik alus eeldada, et Mashadovi väited on järjekordne “kala”, mille abil separatistide eksliider üritab iga hinnaga oma olemasolust meenutada Hassavjurdi kokkulepete järjekordse aastapäeva eelõhtul,” ütles allikas.