Pärast kolm nädalat kestnud keerulisi läbirääkimisi tegid Zatlersi reformipartei ja Ühtsus siiski otsuse rahvuslaste kasuks, kes keeldusid kategooriliselt Üksmeele Keskusega ühte valitsusse minemast. Uuel koalitsioonil on seimis 56 häält sajast, teatab Läti Delfi.

Vastavalt kolme erakonna kokkuleppele on Zatlersi reformiparteil vetoõigus. Rahvuslased lisasid aga „väärtuste dokumenti“ klausli, millega jäädakse erinevale seisukohale mõnedes küsimustes, mis puudutavad haridust, okupatsiooni ja mittekodanikke. Samas lubasid rahvuslased mitte teha seimis koalitsioonis kokku leppimata algatusi.

Deklaratsioonis öeldakse, et keegi Läti elanikest ei kanna juriidilist ega moraalset vastutust Nõukogude okupatsiooni ega selle tagajärgede eest. Koalitsioon lubab mitte kärpida mittekodanike õigusi ja võidelda visalt diskrimineerimise vastu.

Kõik koalitsiooni osapooled toetavad peaministrikandidaadina Valdis Dombrovskist. Tõenäoliselt teeb president Andris Bērziņš talle ka ülesande kolmanda valitsuse moodustamiseks.