Küsimus on selles, et Murmanski oblastivalitsus ja niinimetatud Koola saaminõukogu korraldasid eelmisel laupäeval suure koosoleku. Sovkina rääkis neljapäeval Näkkäläjärvile, et suurt koosolekut suunati nii, et seal asutati uus, niinimetatud Vene poole saaminõukogu, mis peaks esindama kõiki Venemaa saame, vahendab YLE Sápmi.

Tegelikkuses on tegemist nukuvalitsusega, mida suunavad võimud, rääkis Näkkäläjärvi.

„Sovkina räägib, et silma hakkas see, et niinimetatud Vene poole saaminõukogu reeglid olid juba valmis,“ ütles Näkkäläjärvi, kelle sõnul on olukord väga tõsine.

„Sovkina rääkis mulle, et käimas on RAIPON-i sündmuste täielik koopia. Vene keskvõimud püüavad ametisse panna sellise saamide organi, mida võimud saaksid suunata,“ teatas Näkkäläjärvi.

Paar aastat tagasi mehitati Venemaa põlisrahvaste organisatsioon RAIPON Vene võimudele lähedalseisvate isikutega ja ametis olnud juhtkond tõrjuti kõrvale. Varsti pärast seda vahistati RAIPON-i endine esimees Vene võimude palvel lühikeseks ajaks Norras, kuid vabastati hiljem. Lõpuks sai RAIPON siiski iseseisva organisatsioonina jätkata.

Sügisel püüdsid Vene võimud tulemusteta takistada Sovkina osalemist ÜRO põlisrahvaste maailmakonverentsil. Kolme muu põlisrahva esindaja osalemist õnnestus Vene võimudel siiski takistada, konfiskeerides nende passid.

Sovkina ja tema esindatav Sámi Såbbar ei nõustu otsusega asutada uus Vene poole saaminõukogu.

Sovkina ise viibib praegu Põhja-Norras Karasjokis (saami keeles Kárášjohka) saaminõukogu, saamikärajate ja saamide ühenduse ühisel kultuuripoliitilisel seminaril.

„Me leiame, et oleme endiselt see organ, mis esindab ametlikult Venemaa saame,“ ütles Sovkina kolmapäeva õhtul YLE Sápmile.

Venemaal on veebruaris kavas Venemaa saamide kolmas kongress. Sovkina kardab, et võimud püüavad suunata kongressi ettevalmistusi oma soovi järgi.

On oodata, et Soome ja Rootsi saamide esindusorganite presidendid Klemetti Näkkälänjärvi ja Håkan Jonsson võtavad Venemaa saamide olukorra jutuks reedel Põhja-Soomes Inaris toimuval Euroopa Nõukogu saamideteemalisel seminaril.

„Sovkina palub Põhjamaade saamidelt toetust sellele, et tema esindatav saamide parlament Sámi Såbbar oleks see organ, mis esindab ametlikult Venemaa saame. Sovkina leiab, et Sámi Såbbar tuleks võtta saamide esinduskogude koostööorgani saamide parlamentaarse nõukogu liikmeks,“ ütles Näkkälänkärvi. „Sovkina ütleb, et ainus viis, kuidas Sámi Såbbar saaks oma tegevust jätkata, on minna edasi kavandatud Venemaa saamide kolmanda kongressi korraldamisega ja saada sinna kohale võimalikult laialt nelja riigi saame.“