„Tähtis on peatada vastutustundetu mäng kõrgete panustega ja loobuda jõu projitseerimisest riikide vahelistes suhetes, mitte lasta asjadel minna uue „Kariibi kriisini”,” ütles Narõškin, esinedes Moskvas rahvusvahelisel julgeolekukonverentsil, vahendab Interfax.

Narõškini sõnul peab rahvusvaheline kogukond naasma terve dialoogi juurde, mis ei põhine mõnede tegijate egoistlikel püüdlustel, vaid tõelistel väärtustel, mida jagavad kõik rahvusvaheliste normide osalised.

USA tegevus Venemaa suhtes lubab rääkida külma sõja aegadesse naasmisest, teatas Narõškin. „Võitlus olematu niinimetatud „Vene ohuga” on saanud Washingtoni poliitika tõeliseks „idée fixe’iks”. See on võtnud sellised mõõtmed ja omandanud sellised mõttetud jooned, et on paras rääkida külma sõja süngete aegade naasmisest,” ütles Narõškin.

Narõškin märkis, et objektiivseid põhjuseid suhete teravnemiseks ei ole. „Külm sõda on ammu lõppenud, ideoloogiline vastasseis ida ja lääne vahel on kadunud,” rõhutas Narõškin. Tema sõnul seisab ülemaailmne kogukond silmitsi hoopis uute väljakutsetega, nagu rahvusvaheline terrorism ning püsiva arengu ja ökoloogilise julgeoleku tagamine maailmas. „Vastuse neile saab anda ainult ühiste jõupingutustega ja teha seda ilma Venemaa, täpselt nagu Hiina, India, Brasiilia ja teiste mitmepooluselise maailma pooluste osaluseta, on lihtsalt mõeldamatu,” lausus Narõškin.

„Hirmust haaratuna muutuste ees on lääs valmis püstitama enda ümber uue raudeesriide,” ütles Narõškin.

Narõškini sõnul hämmastab teda silmakirjalikkuse tase, millega Washington ja tema liitlased saadavad Ameerika ja lääne jõu väljapoole projitseerimist. „USA püüab pidevalt maskeerida Ameerika karmi diktaati euroatlandi või rahvusvahelise solidaarsusega. Anda Ameerika-kesksele riikide vaheliste suhete süsteemile, mis põhineb sunnil ja šantaažil, vabatahtlikkuse nägu,” ütles Narõškin.