Valimised ei vastanud mitmetele demokraatlikele kriteeriumidele ja seavad kahtluse alla Moskva soovi läänelikest demokraatianõuetest kinni pidada, leidsid rahvusvahelised vaatlejad.

Seevastu president Valdimir Putin märkis, et Venemaa parlamendivalimised olid uus samm demokraatia tugevdamiseks. Ka SRÜ vaatlejad leiavad, et valimised olid vabad, avatud ning demokraatlikud.

“Riigiduuma valimiste peamine õppetund on see, et tehti järjekordne samm demokraatia tugevdamiseks Vene Föderatsioonis,” rääkis Putin valitsusekoosolekul. Pühapäevastel valimistel kaotajaks jäänud parteid saavad ikkagi poliitilises elus oma panuse anda, lisas ta.

“Vene rahval oli taas üks võimalus võimuorganeid valida. Ja valitsus võimaldas ausad, vabad ja avatud valimised,” ütles Putin.

“Nendel valimistel põhjustasid võimulolijate tohutud eelised ligipääsul riiklikele ressurssidele ja ehitistele valimistulemuste valdavad moonutused,” ütles Bruce George, OSCE parlamentaarse assamblee president.

“Valimised ei vastanud paljudele OSCE ja Euroopa Nõukogu nõudmistele ja muudele rahvusvahelistele standarditele,” lisas George.

“Üldise ja üksmeelse seisukoha järgi seavad need puudused kahtluse alla Venemaa soovi demokraatlike valimiste euroopalike ja rahvusvaheliste standardite poole liikuda,” ütles ta.

Kui loetud oli peaaegu 91 protsenti häältest, oli Putinit toetav Ühtne Venemaa saanud ligi 37 protsenti ja liitlastega kokku 58 protsenti proportsionaalse esindatuse alusel jagatavatest parlamendikohtadest.

Pooled riigiduuma 450 kohast jagatakse proportsionaalselt parlamenti pääsenud parteide vahel, ülejäänud määratakse ühemandaadilistes piirkondades. Viimaste tulemused polnud esmaspäeval veel saabunud, kuid oodatavasti läheb Putini liitlastel ka seal hästi.

Kokku võivad Ühtne Venemaa ja selle liitlased saada 331 kohta, saavutades põhiseaduse muutmiseks vajaliku kahekolmandikulise enamuse. Oletatakse, et Kreml püüab seda enamust kõigest väest saavutada, sest see annaks Putinile võimaluse muuta põhiseaduse sätet, mis takistab teda kolmandat korda riigipeaks kandideerimast.

“Venemaa põhiseaduslikud juured on tugevad, peamiseks eesmärgiks on tugevdada põhiseaduslikku korda ja põhiseadust,” ütles Putin esmaspäeval.

President hoiatas ka valimisvõitjaid liigse juubeldamise eest.

“Tahaksin hoiatada neid, kes end võitjateks peavad, tarbetu eufooria eest. Need aga, kes end kaotajaks peavad, peaksid analüüsima, miks,” ütles ta.

“Ja ma tahaksin veel midagi öelda. Nende ideid ja võimeid, kui neid riigi juhtkonnale, valitsusele või ühiskonnale pakutakse ja kui need suunatakse positiivselt probleemide lahendamisele, tervitatakse hea meelega,” jätkas Putin.

“Kuid igaüks peaks tegema järeldusi oma poliitilise tegevuse kohta viimastel aastatel,” lisas ta.