Vene avaliku valimisõiguse instituudi juht Igor Borissov, kes Šotimaa referendumit jälgimas käis, ütles RIA Novostile, et iseseisvusreferendum viidi läbi vastavalt Briti seadustele ning läheb vastuollu üldiselt aktsepteeritud rahvusvaheliste referendumiprintsiipidega, vahendas The Guardian.

RIA Novosti teatel saabusid Borissov ja kolm teist Vene vaatlejat Edinburghi kolmapäeva õhtul. Vaatlusmeeskond jälgis hääletuse läbiviimist Edinburghis ja selle ümbruses. Samuti kohtuti Vene infokanali teatel selle aja jooksul šoti poliitikute, referendumil osalejate ja valitsusväliste organisatsioonide esindajatega.

Borissovi sõnul ei avaldanud see, mida ta nägi, talle erilist muljet. Tema sõnade järgi oli ruum, kus ta häälte lugemist jälgis, "koopataoline lennukiangaar" ning temal kui vaatlejal oli keeruline jälgida, mis täpselt toimus. "Angaar oli umbes 100 korda 300 meetrit suur. Seal olid lauad, kuhu olid peale laotud hääletussedelid, aga jälgijad olid laua ümber ummikus. Isegi kui väga soovisid, oli võimatu aru saada, mis toimus. Samuti jäi ebaselgeks, kust hääletussedelitega kastid tegelikult pärit olid," ütles Borisov Vene uudistele.

Ka tõi Borissov välja, et USA valitsus, Ühendkunigriik ja teised lääneriigid on Kremlit varem hurjutanud Venemaa väidetavate demokraatiapuudujääkide tõttu. "Seekord," ütles Borissov, "ei täitnud õige referendumi nõudeid aga London ja Edinburgh."

Vene propagandakanal RT spekuleeris pärast referendumitulemuste selgumist, et hääled võisid olla võltsitud, ning avaldas üllatust, et Šotimaa kõrge, ligi 90-protsendiline valimisaktiivsuse tase oli sama kõrge kui totalitaarse režiimiga Põhja-Korea tavaline osalusprotsent.

"Tavaliselt oodatakse sellist valimisaktiivsust Põhja-Korea valimistelt. Üldiselt on siinsel meedial tavaks öelda, et me ei usu seda. Kuidas on võimalik, et valimisaktiivsus on ligi 90 protsenti?" küsis Vene telekanali RT saatejuht Afshin Rattansi.

Putini toetajad on referendumikampaania käigus selgelt toetanud "jah" häält. Mõned vene rahvuslased olid isegi enda Twitteri vastavalt ära kaunistanud. Võib arvata, et Kreml nägi iseseisvuse saavutamises võimalust õigustada enda tegevust Krimmis, millele järgnes pärast annekteerimist samuti niinimetatud referendum.

Samuti on välja pakutud, et Venemaa lootis, et "jah" hääl nõrgestab Ühendkuningriiki ja et Šotimaa uut valitsust on võimalik Vene poolele üle meelitada. Nimelt avaldas Šoti iseseisvuse eest võitlejate liider Alex Salmon alles kevadel ajakirjas GQ imetlust Venemaa presidendi Vladimir Putini suhtes.