Lebedev ütles, et andis ülemkohtule korralduse avada uuesti Hodorkovski 2005. aastal toimunud esimese kohtuprotsessi toimikud, viidates Euroopa inimõiguste kohtu hiljutisele otsusele kui uuele asjaolule, mis õigustab asja juurde tagasipöördumist, teatas ülemkohtu pressiesindaja Pavel Odintsov RAPSI ja Moscow Timesi vahendusel.

Lisaks sellele tühistas Lebedev kohtu varasema otsuse lükata tagasi kaitse taotlus vaadata üle Hodorkovski ja tema äripartneri Platon Lebedevi 2010. aastast pärit teine süüdimõistev otsus koos kõigi järgnevate kohtuotsustega.

Lebedev andis korraldused kolmapäeval, viis päeva pärast Hodorkovski vanglast vabastamist president Putinilt armu saamise alusel.

Ülemkohtul on õigus muuta 2005. ja 2010. aasta otsuseid ning saata kohtuasjad tagasi läbivaatamiseks alama astme kohtutesse. Ülemkohus võib ka ise korrigeerida Euroopa inimõiguste kohtu paljastatud rikkumised, teatas Odintsov ajalehele Kommersant.

Mõlemal juhul peab ülemkohus otsuse tegema kahe kuu jooksul.

„Ma tervitan ülemkohtu esimehe otsust,“ ütles Hodorkovski, saanud kuulda, et esimene kohtuprotsess vaadatakse üle. „Ma tõesti loodan, et bürokraatlikud protseduurid ei ole pikad ja võimaldavad Platon Leonidovitšil kiiremini vabadusse pääseda.“

Euroopa inimõiguste kohus otsustas juulis, et Hodorkovski ja Lebedevi 2005. aasta protsessil, mille tulemusena mõisteti mõlemad pettuse ja maksudest kõrvalehoidmise eest üheksaks aastaks vangi, rikuti korduvalt süüaluste õigusi.

Samuti leidis Euroopa inimõiguste kohus, et otsus, mis kohustas neid maksma 17 miljardit rubla (521 miljonit dollarit) hüvitist JUKOS-e poolt väidetavalt maksmata jäänud maksude eest, langetati ilma piisava õigusliku aluseta.