Vene föderatsiooninõukogu saadikud lükkasid täna tagasi riigi õhukoodeksi parandusettepaneku, mis nägi ette sõja-, piirivalve- ja mobilisatsiooni-kaitse ülesandeid täitavatel lennukitel riiklike eraldusmärkide muutmist, teatab RIA Novosti.

Aastakümneid lennukitel ilutsenud punatähtede asemel on tehtud ettepanek asendada need näiteks analoogsete tähtedega, milledel on sini-valge ääristus või siis punane kontuur.

Agentuur täpsustab, et kategooriliselt oli parandusettepaneku vastu senati esimees Sergei Mironov, kes märkis, et „ei tohi 9. mai (Venemaal tähistatav võidupüha) eel rüvetada meie isade mälestust, kes saavutasid võidu just punaste viisnurkade all lennanud lennukitel".

Saalis föderatsiooninõukogu istungil viibinud Vene õhujõudude peastaabi ülema kindralleitnandi Vadim Volkovitski sõnul om viisnurkade väljanägemise muutmine vajalik „puht praktilistel kaalutlustel".

Tema sõnul tekitasid punased tähed eelmise aasta augustikuus toimunud nn viiepäevase sõja ajal palju segadust, sest nii Vene kui ka Gruusia lennukid kasutavad samu eraldusmärke, kuna analoogsed punatähed on kasutusel SRÜ riikide territooriumitel.

Riigiduuma võttis 8. aprillil viimasel kolmandal lugemisel vastu seaduse, mis kinnitas Venemaa lennuväe uued sümbolid. Rahvasaadikud tahtsid selle vastu võtta juba novembris, kuid valitsusel puudus toona uue sümboolika projekt.

Punatähtede väljavahetamise initsiaatoriks oli kaitseministeerium, mille esindajate sõnul aitaks see muu hulgas „populariseerida Vene riigisümboolikat ja kasvatada kodanikes patriootlikke tundeid".

Punane viisnurk muutus Punaarmee sümboliks pärast 1917. aasta riigipööret - ta oli nii Nõukogude Liidu kui ka „sõbralike sotsmaade" lippudel ja vappidel, aga on kuni praeguseni osa Venemaa relvajõudude sümboolikast.

Samuti on see jäänud osaks Hiina Rahvavabariigi, Valgevene, Vietnami ja teiste riikide sümboolikast.