Moskva Kõrgem Arbitraažikohus jättis jõusse varasema otsuse, et endisele Kremli siseringi liikmele Boriss Berezovskile kuuluv TV-6 suletakse finantsreeglite rikkumise pärast.

Londonis vabatahtlikus eksiilis elav Berezovski, kellest on saanud Vene presidendi Vladimir Putini äge kritiseerija, väidab, et telejaama sulgemine on osa Kremli kampaaniast ametliku propaganda suhtes kriitiliste alternatiivsete meediakanalite vastu.

USA ja Euroopa liidrid on Venemaa ajakirjanduse olukorra pärast muret avaldanud ning kutsunud Putinit sõnavabadust austama.

TV6 kaebab kohtuotsuse edasi Euroopa Inimõiguste Kohtusse, ütles telejaama esindaja Interfaxile.

Kohtuasi on seotud hiljutiste seadusmuudatustega, ütles jaama esindaja Tatjana Blinova.

“See puudutab avalike aktsiaseltside seaduse parandust, mille järgi aktsionäridel ei ole enam õigust kohtu kaudu oma firma likvideerimist nõuda. See jõustus tänavu 1. jaanuaril,” ütles Blinova.

Moskva kohus andis novembris korralduse TV6 sulgeda vähemusaktsionärist pensionifondi nõudmisel. Kohtunõude esitanud fond on seotud Venemaa suurima naftatootja Lukoiliga.

TV6 tegevjuht Jevgeni Kisseljov lootis viimase hetkeni, et arbitraažikohtu otsus tuleb positiivne. Kuni 2001. aasta aprillini juhtis Kisseljov eratelekanalit NTV, kust ta tagandas gaasimonopol Gazprom, mille aktsiatest enamus kuulub riigile. Kisseljov ning NTV toonane omanik meediamagnaat Vladimir Gussinski väitsid, et Gazpromi tegevuse taga seisis Kremli soov NTV kriitikat summutada.

Pärast NTV ülevõtmist läks suur hulk selle endisi ajakirjanikke üle TV6-e, tõstes selle profiili ja vaadatavust.