Oktoobri alguses saabusid „jetioloogid“ USA-st, Kanadast, Rootsist, Eestist ja Venemaalt Kuzbassi, et otsida tõendeid lumeinimese olemasolu kohta. Reis polnud asjatu – Azassi koopast, kus olendid arvatavasti elasid, leiti hulgaliselt jalajälgi, mis ilmselt kuuluvad jetile, teatab Russia Today.

Karvatõendid leiti suurest jalajäljest koopa savipõrandal. Moskva, Peterburi ja Idaho ülikoolide professorid said paar üliväärtuslikku karva vajaliku uurimise läbiviimiseks. Karvad osutusid identseteks nendega, mis väidetavalt kuuluvad California jetile, Venemaa Uurali mägede lumeinimesele ja Leningradi oblasti omale, kirjutas Komsomolskaja Pravda.

Esimene, kes fantastilise avastuse tegi, oli New Yorgi akadeemia ning Peterburi teaduste ja kunstide akadeemia liige, professor Valentin Sapunov, geneetik ja biofüüsik.

„Peterburis uuriti karvu läbi spetsiaalse mikroskoobi,“ ütles Sapunov. „See on keeruline, aga väga tõhus meetod. Karvadele piserdati kemikaalisegu ja uuriti siis karva erinevaid osi. See andis meile võimaluse teha võrdlusi erinevate bioloogiliste liikide karvadega.“

Kui katsed olid läbi, võrreldi Azassi koopast leitud karvu Californiast, Uuralitest ja Leningradi oblastist leitutega. „Ja nad kõik osutusid kuuluvaks ühele ja samale liigile! Meie Ameerika kaastööliste uurimused näitasid sama,“ ütles Sapunov halvasti varjatud erutusega.

Analüüsi tulemused muutsid võimalikuks lumeinimese tegeliku eksisteerimise võimalikkusele ametliku hinnangu andmise. Professori sõnul on tõenäosus 95 protsenti.

„Ma kuulutan, et tõenäosus, et jeti on olemas, on üle 95 protsendi. Ma lakkasin ammu lumeinimese olemasolus kahtlemast – sellepärast olen ma viimase 20 aasta jooksul püüdnud koguda tema kohta nii palju informatsiooni kui võimalik,“ ütles Sapunov.

Järgmine samm jeti olemasolu teadusliku tõestamise teel on karvade kasutamine tema geneetilise koodi uurimiseks ja interpreteerimiseks.

„Grupp teadlasi teaduste akadeemia zooloogiainstituudist on juba sellega alustanud. Aga protsess on väga keeruline ja võib võtta üsna pikka aega,“ ütles Sapunov. „Raske on veenda maailma, et meil on tõelisi tulemusi. Aga ma usun, et ühel päeval kohtuvad teadlased lumeinimesega silmast silma. See on vältimatu.“