Ühendriikide allveelaev, kust jälgiti Vene laevastiku õppusi, mille käigus hukkus aatomiallveelaev Kursk, asub praegu ühes Briti mereväebaasis.

Vene sõjaväelased kinnitavad, et õppuste piirkonnas oli augustis kaks USA allveelaeva. Ühest neist, Memphisest on Lääne ajakirjandus korduvalt teatanud. On avaldatud andmeid, et see sõitis pärast Vene laevastiku õppusi Norra Bergeni sadamasse.

USA mereväe juhatus aga ei ole maininud teise allveelaeva nime.

Lääne ajakirjandus on jäänud versiooni juurde, mille kohaselt Vene allveelaeva Kursk hukkumise põhjuseks oli plahvatus või mitu plahvatust laeva pardal. Ajakirjanikud viitavad sealjuures USA allveelaevade hüdroakustikute salvestistele, mis tehti 12. augustil, Kurski avarii päeval.

Vene väejuhatus aga on seisukohal, et Kurski hukutas kokkupõrge veepealse või veealuse objektiga.

Aatomiallveelaev Toledo (tüüp Los Angeles) võeti USA sõjalaevastiku koosseisu 1995. aastal. Laeva veeväljasurve on 6000/6900 tonni. 109 meetri pikkuse allveelaeva maksimaalne kiirus on üle 30 sõlme, sukeldumissügavus 450 meetrit. Meeskonda kuulub 140 inimest. Toledo relvastuses on tiibraketid Tomahawk ja Harpoon. Tiibrakette tulistatakse välja torpeedoaparaatidest.

Allveelaev Memphis kuulub samasse tüüpi.