„Sedalaadi staabiõppusi ja mänge kaartidel viivad regulaarselt läbi mõlemad pooled, harjutades tuumarelvade kasutamist nii strateegiliste sihtmärkide pihta kui ka lahinguväljal,“ ütles allikas Lenta.ru-le. „Viimastel aastatel on need aktiviseerunud mõlemal poolel ning USA uue põlvkonna taktikaliste tuumarelvade plaanitava paigutamisega Euroopasse käib samuti kaasas ettevalmistus nende kasutamiseks.“

„Ma ei saa rääkida Stoltenbergi mainitavate õppuste sisust, selline informatsioon on igal juhul kinnine mõlemal pool piiri. Kuid nii Nõukogude Liidu ajal kui ka Nõukogude Liidu järgsel ajal on igasugused õppused suure sõja teemal Euroopas näidanud neutraalsete riikide sellesse kaasahaaramise vältimatust, sealjuures osaleb Rootsi aktiivselt NATO manöövritel ja õppustel,“ ütles allikas.

Eksperdi sõnul oli selliseid õppusi mõnevõrra vähem ainult 1990. aastatel, kuid aktiviseerumine toimus pärast sõda Jugoslaavias, kui Vene sõjaväelased ja poliitiline juhtkond jõudsid järeldusele kokkupõrke võimaluses NATO-ga alliansi märkimisväärse üleoleku taustal vägede arvukuses ja nende varustatuses kaasaegsete suure täpsusega relvadega.

„Algas kõik praktiliselt kohe pärast sõda, kui USA koostas esimesed Nõukogude Liidule tuumalöögi andmise plaanid: Totality, Charioteer, Dropshot ja teised, mis nägid ette erinevaid sõjastsenaariume koos tuumarelvade kasutamisega. 50. aastate alguses, kui Nõukogude Liidu kaitseministeeriumile anti üle esimesed seeriaviisil toodetud eriotstarbelised lõhkepead, algas analoogiline planeerimine koos regulaarsete treeningutega ka meil,“ rääkis allikas Lenta.ru-le.