„Mina isiklikult ei näe neil dokumentidele mingit perspektiivi. Need tuleb kõrvale panna, oodata ära uurimise tulemused ja alles pärast mõelda, kuidas korraldada efektiivsemalt kohtumenetlus,“ ütles Tšurkin TASS-i vahendusel.

„Kahjuks tekib mulje, et jutt käib katsest korraldada grandioosne poliitiline šõu, millest ülesanne teha kindlaks intsidendi süüdlased ainult kannatab,“ lisas Tšurkin.

Tšurkin juhtis tähelepanu sellele, et selliseid intsidente lennukitega on juhtunud ka varem, kuid mingeid rahvusvahelisi tribunale pole pärast neid moodustatud.

„Kui terrorirünnaku objektiks sai Ameerika lennuk, mis kukkus Šotimaa territooriumile (niinimetatud Lockerby juhtum 1988. aastal) ei tõstatanud rahvusvahelise tribunali asutamise küsimust keegi, kuigi ÜRO julgeolekunõukogu võttis omal ajal sellel teemal vastu mitu resolutsiooni,“ märkis Tšurkin.

Tšurkini sõnul viitavad idee autorid endise Jugoslaavia ja Ruanda tribunalide pretsedentidele.

„Aga on ju täiesti võimatu võrrelda konflikti endises Jugoslaavias ja genotsiidi Ruandas sellega, et Ukraina kohal tulistati kõige järgi otsustades alla tsiviillennuk. Lisaks sellele viide endise Jugoslaavia rahvusvahelisele tribunalile pigem hirmutab. Jugoslaavia tribunal rabab oma bürokratiseerituse ja paindumatusega. See töötab juba üle 20 aasta, olles kogunud massiliselt etteheiteid,“ ütles Tšurkin.