“Kui mitte Putin, siis kes?” oli telekanalil NTV eetris olnud jutusaate asjakohane pealkiri. Riiklikule gaasimonopolile Gazprom kuuluva kanali saates olid Kremli-vastane poliitik Boriss Nemtsov ning mitu muud opositsiooniaktivistid vastamisi Putini toetajatega, vahendab BNS.

“Putin või mitte Putin? Kuus kuud tagasi ei saanud sellist küsimust isegi ette kujutada, see oli puhtalt retooriline,” ütles saatejuht Anton Hrekov kirgliku debati hakatuseks, millel kaaluti Putini teeneid.

“On täiesti selge, et riigis toimub midagi,” ütles ekspeaminister Nemtsov saates, “ma pole olnud sellel kanalil viis aastat.”

Riigi kontrollitava Pervõi Kanali vestlussaates, mida juhtis veteransaatejuht Aleksandr Gordon, lasti parimal saateajal opositsioonipoliitik Vladimir Rõžkovil nimetada Putini parteid Ühtset Venemaad “kelmide ja varaste parteiks”.

“Kodanik Gordon” lasi eetrisse ka klippe, millel oli näha massilist valimissedelite sisestamist urnidesse 4. detsembri üldvalimistel, mis vallandasid massilised protestid Putini valitsemise vastu.

Venemaa riiklikud telekanalid, mille omanikuks on kas riik või riiklikud firmad nagu näiteks Gazprom, on olnud karmi kontrolli all alates eelmise dekaadi algusest.

Ent kanalid, kaasa arvatud NTV, on alates eelmisest kuust väljendanud ka opositsiooni seisukohti, näidates massimeeleavaldusi, mille käigus protestisid Moskvas kümned tuhanded inimesed ebaõiglaste valimiste ja Putini võimumonopoli vastu.

“Ametlikus televisioonis toimus pühapäeva õhtul ime,” kirjutas eksmajandusminister Andrei Netšajev esmaspäeval oma blogis.

“Peamiseks küsimuseks on see, kas sõnavabadus langes meile sülle üheks õhtuks enne 4. märtsi või pikemaks ajaks?” osutas ta.

Tunnustades seda, et tegemist on Venemaa karmilt reguleeritud meediakeskkonna jaoks suure sammuga, ütlesid mitmed osalenud esmaspäeval, et kanalid kustutasid enamuse nende tähtsaimatest avaldustest.

“Küsimused, mis on avalikkusele kõige tähtsamad, eemaldati saatest,” kirjutas Nemtsov oma ajaveebis.

“Minu avaldust tsenseeriti, täpselt nagu eelmine kord,” kinnitas Londonisse eksiili põgenenud ärimees Jevgeni Tšitšvarkin.