Lisaks lapsendamisele keelab seadus praktiliselt ka USA mittetulundusühingute tegevuse Venemaal. Seaduse kohaselt kehtestatakse ka viisa- ja finantssanktsioonid välisriikide kodanike vastu, kes on pannud toime kuritegusid venemaalaste vastu või ei ole takistanud selliste kuritegude toimepanemist, vahendab Lenta.ru.

Vastus Magnitski seadusele valmistati ette ja võeti vastu 11 päeva jooksul. Riigiduumasse jõudis seaduseelnõu 10. detsembril. Esimene lugemine toimus 14. detsembril ja teine lugemine 19. detsembril.

Seadust, mis keelab USA kodanikele Vene laste lapsendamise, on teiste hulgas kritiseerinud Venemaa kõrged riigiametnikud, nagu näiteks välisminister Sergei Lavrov ja haridusminister Dmitri Livanov.

„See ei ole õige ja ma olen veendunud, et lõpptulemusena teeb riigiduuma läbi kaalutud otsuse. Rahvusvahelisel lapsendamisel kui institutsioonil on täielik õigus eksisteerida,“ ütles Lavrov. Livanov märkis, et selles küsimuses ei tohi juhinduda põhimõttest „silm silma vastu“.

Venemaa presidendi Vladimir Putin nimetas lapsendamise keelamist adekvaatseks meetmeks.

Ajalehe Novaja Gazeta veebilehel on seaduse vastu kogutud 120 000 allkirja. Putin ütles, et riigiduuma peab petitsiooni läbi vaatama. Riigiduuma asespiikri, Ühtse Venemaa esindaja Sergei Železnjaki sõnul hakatakse sellega tegelema alles pärast uusaastapidustusi.