Saatkond tuletab meelde, et punaarmee vabastas suurema osa tollase Tšehhoslovakkia territooriumist Teise maailmasõja lõpul, vahendab České Noviny.

„Võidu hinnaks oli valmisolek surra Nõukogude sõdurite poolt, tavaliste noorte nõukogude sõdurite poolt, kes kandsid punast tähte ning sirpi ja vasarat oma mütsidel,” öeldakse saatkonna avalduses.

Teisipäeval kiitis Tšehhi suuruselt teise linna Brno linnavalitsus heaks ettepaneku eemaldada sirp ja vasar punaarmee mälestusmärgilt Brno Královo Pole linnaosas.

Mälestusmärgil peaks ettepaneku autorite arvates olema teistsugused sümbolid või hukkunud sõdurite nimed.

Punaarmee mälestusmärk äratas tähelepanu juba 2007. aasta juunis, kui kohalik linnavolikogu saadik lasi sirbi ja vasara ausambalt eemaldada.

Eelmisel aastal lasi linnavalitsus Nõukogude sümboli tagasi panna, vaatamata selle vastaste protestidele. Sõjaajaloo muuseum soovitas, et mälestusmärgil võiks kommunismi sümboli sirbi ja vasara asemel olla punaarmee sümbolina lihtsalt punane täht.

Venemaa saatkond on vastu ka Brno plaanile korraldada monumendi lähedal matmispaigas väljakaevamised. Vene saatkonna hinnangul ei saa seda nimetada millekski muuks kui pühaduseteotuseks.