Soome kagupiiri piiripunktide kaudu on väidetavalt liikunud näiteks Vene hävituslennukite Su-27 mootorite osi. Need on teadete kohaselt varastatud tehastest mitmelt poolt Venemaalt ning toimetatud Soome kaudu kolmandatesse riikidesse. 47newsi andmetel on sihtriigid olnud näiteks Hiina, India, Singapur, Peruu ja Araabia Ühendemiraadid, vahendab Yle Uutiset.

Relvaosade hinnad on kõikunud 20 000 ja 30 000 euro vahel. Salakaubavedamine on käinud kolme aasta jooksul ning aastane müügimaht on olnud umbes 70 miljonit eurot. Moskvas toimunud läbiotsimiste käigus on leitud relvaosi umbes 35 miljoni euro väärtuses.

Uurimise all on üle kümne isiku. 47newsi teatel meelitati peamiseks kahtlusaluseks peetav Soomes elanud 44-aastane vene mees äsja Venemaale, misjärel ta vahistati.

Portaali ajakirjaniku Viktor Smirnovi sõnul on informatsioon salakaubavedamise uurimise kohta saadud mitmete anonüümseks jäänud ametnike käest, näiteks föderaalsest julgeolekuteenistusest (FSB), tollist, Viiburi kohtust, piirivalvest ja uurimiskomiteest.

Smirnovi sõnul on asja uuritud vähemalt pool aastat.

Soome toll 47newsi uudist ei kommenteeri. Soome tolli kuritegevusevastase võitluse juht Hannu Sinkkonen ütles, et Soome võimud ei kommenteeri ka seda, kas nad on andnud juhtumi uurimisel ametkondlikku abi. Sinkkoneni sõnul on tegemist Vene võimude algatatud juurdlusega.

„Soome tollil ei ole selle asjaga seoses juurdlust käimas,“ teatas Sinkkonen.