Leedu välisministeeriumi teatel hääletas föderatsiooninõukogus piirilepingu ratifitseerimise poolt 132 senaatorit, vastu oli üks ja erapooletuks jäi üks ülemkoja liige.

Ülemkoja spiiker Sergei Mironov kannustas kolleege dokumente ratifitseerima. Mironov külastab järgmisel nädalal Vilniust.

Föderatsiooninõukogu tähendab, et piirilepete ratifitseerimisprotseduur on Vene parlamendis lõppenud. Nüüd peab need veel allkirjastama president Vladimir Putin ning kui pooled on omavahel ratifitseerimiskirjad vahetanud, astuvad dokumendid jõusse.

Vene parlamendi alamkoda — riigiduuma ratifitseeris Leeduga sõlmitud piirilepped eelmisel nädalal.

Piirileping ratifitseeriti vastavalt Venemaa ja Euroopa Liidu vahel mullu sügisel saavutatud Kaliningradi transiiti puudutavale kokkuleppele, millega Moskva kohustus 1997. aasta 24. oktoobril sõlmitud piirilepingu Leeduga ratifitseerima enne 1. juulit, mil lihtsustatud viisarežiim peaks jõustuma.

Lepingu kohaselt kulgeb riigipiir mööda kunagist “administratiivpiiri”, mis on tähistatud 1963. aasta kaardil.

Samuti öeldakse seaduse kaaskirjas, et selles on järjekindalt kinni peetud põhimõttest, mille kohaselt piiri mis tahes muutmine “võrreldes 1963. aasta joonega” saab olla vaid ebaoluline ning sellega peab kaasnema adekvaatne kompensatsioon.

Vene-Leedu piirilepete pakett allkirjastati 1997. aasta oktoobris. Leedu ratifitseeris lepped 1999. aasta novembris, Vene riigiduuma aga lükkas seda erinevatel poliitilistel põhjustel edasi.