Vene õigeusu kiriku kõrge ametnik ja välissuhete oskakonna juht metropoliit Illarion tegi täna avalduse, teatades, et „kirik ei tunnista Konstantinoopoli patriarhi ülimuslikkust ega üleolekut teiste õigeusu kirikute üle“, vahendab uudisteagentuur TASS.

„Ta ei saa sekkuda teiste kirikute asjadesse, aga võib, ja sedagi ainult meie palvel ja suunistel koordineerida õigeusu kirikute teatud tegevusi,“ ütles metropoliit Illarion, lisades, et „neist suuremate võimupiiridega ei saa meie nõustuda“.

Õigeusu kirikupeade seas kõige auväärsem, kõikide õigeusu kirikute eestkõneleja Konstantinoopoli patriarh Bartholomeos I teatas hiljuti, et sai Ukrainalt taotluse, mille kohaselt sealne kirik soovib lüüa lahku tänapäeval võimsaimast ja suurima järgijaskonanga Moskva õigeusu kirikust.

Ukrana kirik soovib minna edasi sõltumatuna, rajades iseseisva kiriku, mida hakkaks tüürima Kiievi patriarh Filareti. Ukraina president Petro Porošenko ütles juba juulis, et vene õigeusu kirik ajab president Vladimir Putini imperialistlikku poliitikat, kujutades endast sellega Ukrainale julgeolekuohtu, mistõttu autokefaalia ehk kiriklik iseseisvus on hädavajalik.

Vene õigeusu kirik läks sellest kuuldes marru ja tegi juba nädala eest avalduse, teatades, et Moskval ei jää muud võimalust, kui lõpetada igasugune koostöö ja suhtlus Konstantinoopoliga, kui patriarh Bartholomeos I peaks Kiievit tunnustama.

Vene metropoliit avaldas arvamust, et juba teema arutellu võtt on Konstantinoopoli poolt reetulik. „Kui keegi jultunult ja küüniliselt sekkub kohaliku õigeusukiriku asjadesse, loob ta mitte üksnes lootusetu olukorra, vaid ohustab üleilmset õigeusumaailma skismaga,“ hoiatas ta „katastroofi eest“.