Medialogija uuris, kui tihti mainiti Venemaa telekanalites, muus meedias ja blogides 2015. aastal vaenulikus kontekstis Ukrainat, USA-d, Türgit ja Islamiriiki, vahendab RBK.

2015. aasta esimese üheksa kuu jooksul oli kindel liider Ukraina ja vaenlane number kaks USA. Ukrainat mainiti vaenlasena keskmiselt poolteist korda sagedamini kui USA-d.

Sealjuures langes vaenulikkuse tase mõlema riigi suhtes aasta jooksul pidevalt.

Kui aasta alguses nimetati Ukraina võime televisioonis „huntaks“, siis aasta lõpu poole oli see sõna peaaegu unustatud.

Suurem vaenulikkuse tõus Ukraina ja USA suhtes toimus aprillis väidetava Minski kokkulepete rikkumise, Ukrainas toimunud USA dessantväelaste õppuste ja Vene-meelse kirjaniku Oles Buzina tapmise tõttu Kiievis.

Mais langes vaenulikkus Ukraina ja USA suhtes taas endisele tasemele.

„Mittelegitiimseteks“ ei nimetatud Ukraina võime Vene föderaalsetes telekanalites kordagi. Aasta alguses kasutati veel väljendit „isehakanud“, kuid aasta lõpu poole seda enam kuulda ei olnud. Peaaegu ei kasutatud sõnu „banderalased“ ja „fašistid“.

Pärast Vene õhurünnakute algust Süürias 30. septembril hakkas sagenema Islamiriigi mainimine Vene meedias. Samal ajal muutus ka USA roll: Vene meedias hakati Ühendriike nimetama Islamiriigi liitlaseks ja sponsoriks.

Pärast 24. novembrit, kui Türgi tulistas alla Vene sõjalennuki Su-24 tekkis telekanalites ja internetis uus vaenlane.

Algas aktiivne kampaania Türgi seostamiseks Islamiriigi nafta ja rahaga.

Vaenulikkus Ukraina suhtes jätkas samal ajal langust. Seda ei peatanud ei Krimmi toiduaineteblokaad ega poolsaare elektrivooluta jätmine.

Aasta lõpus hõivas Türgi kindla liidrikoha Venemaa vaenlaste hulgas kogu meedias.

Politoloog Aleksei Makarkini sõnul ei ole Türgi ja Ukraina esimesed Venemaa vaenlaste nimekirjas. 2007. aastal, pärast pronkssõduri teisaldamist oli selle eesotsas Eesti ja seejärel Gruusia, kuid Eesti unustasid venemaalased kiiresti. Vaenlaste hierarhia venemaalaste teadvuses määrab kindlaks televisioon ning Ukraina võib Makarkini sõnul varsti esikohale naasta, kui seda võimudele vaja on.