Krimmi vabariigi eestlaste rahvusliku kultuuriautonoomia esindaja Olga Skriptšenko ütles Komsomolskaja Pravdale, et pärast Krimmi astumist Venemaa koosseisu kaotasid sealsed eestlased varasema toetuse Eestist ning eesti kogukonna liikmed, õpilased ja need, kes püüavad säilitada emakeelt ja kultuuri, jäid ilma vajaliku kirjanduseta.

„Saades sellisest olukorrast teada, saatsid Venemaa riiklik rahvakunsti maja ja selle filiaal Vene Föderatsiooni soome-ugri kultuurikeskus koostöös rahvusvahelise meediaklubiga Impressum Krimmi vajaliku kirjanduse saadetise. Raamatute hulgas on eesti keele õpikud, sõnaraamatud, teatme- ja ilukirjandus, lasteraamatud ja multimeediaplaadid,“ kirjutab Komsomolskaja Pravda.

„See on esimene samm Venemaa kultuuriasutuste ja Vene Föderatsiooni uue subjekti – Krimmi Vabariigi - rahvuslike kultuuriühenduste suure koostöö suunas. Ma olen kindel, et eestlaste kogukond hakkab plaanipäraselt arenema, sealhulgas tänu Venemaa-siseste organisatsioonide humanitaarkoostööle,“ ütles Vene Föderatsiooni soome-ugri kultuurikeskuse juht Tatjana Barahhova Komsomolskaja Pravdale.

„Ma olen tänulik meie autonoomia toetamise eest ja tänan kõiki, kes aitasid seda teha,“ kirjutas Skriptšenko pärast saadetise kättesaamist, vahendab Komsomolskaja Pravda. „Suurepärased sisukad väljaanded. Palju sellest, mis te saatsite, on meie jaoks uus, tähendab kõike seda tuleb veel uurida. Meie autonoomia jaoks on väga hinnaline raamat „Eesti pühad“ – tingimata kasutame selle materjale ja hakkame läbi viima tõelisi eesti pidustusi.“

Komsomolskaja Pravda teatel saadetakse pärast uusaastavaheaega Simferopolisse veel kalendreid, lippe, plakateid ja muid metoodilisi väljaandeid, mis on tähtsad eesti rahva traditsioonilise kultuuri arenguks.

2014. aasta rahvaloenduse järgi elab Krimmis 302 ja Sevastopolis 48 eestlast.