Kohtu otsuse kohaselt kannatab Putini-vastasel meeleavaldusel osalemise ja politsei vastu vägivalla kasutamise eest süüdi mõistetud 38-aastane Mihhail Kossenko kergekujulise skisofreenia all, vahendab BNS.

Süüdimõistetu on Venemaal kasutusel oleva "loiu skisofreenia" diagnoosi tõttu ambulatoorset psühhiaatrilist ravi saanud ka enne eeluurimisvangistust ning sarnast ravi oleks kaitseadvokaatide sõnul võinud jätkata ka edaspidi.

Kohus tunnistas aga Kossenko vaimselt ebapädevaks ning mõistis ta määramata ajaks sundravile tugevdatud valvega psühhiaatriahaiglasse.

Venemaa staažikaima inimõiguslase Ljudmila Aleksejeva sõnul tõi kohus oma otsusega tagasi "psühhiaatrilise nõiajahi dissidentidele, mida praktiseeriti Nõukogude Liidus".

Vene opositsioon korraldas 2012. aasta 6. mail, Putini ametissevannutamise eelõhtul, Moskva kesklinnas Bolotnaja väljakul 50 000 osavõtjaga suurmeeleavalduse. Miiting muutus vägivaldseks ning puhkesid kokkupõrked protestijate ja politsei vahel. Kokku peeti kinni 400 inimest. Vene võimud alustasid seoses juhtunuga kriminaalasja seaduste alusel, mis puudutavad massirahutustele üleskutseid ja vägivalda võimuesindajate suhtes.