Autasustamiste arvu kasv Vene armees aastatel 2014-2015 on seotud õppuste aktiviseerumisega neil aastail, teatas kaitseministeerium Facebookis. Lisaks sellele autasustati kaitseministeeriumi teatel suurt hulka sõjaväelasi Sotši taliolümpiamängude julgeoleku tagamise ja terrorismivastaste operatsioonide eest Põhja-Kaukaasias, vahendab RBK.

Bellingcati väite, et autasustamiste arvu kasv on seotud Vene vägede osavõtuga konfliktist Donbassis, lükkas kaitseministeerium ümber.

„Nagu ka varasemates oopustes ei kõhkle Bellingcat argumentidena esitamast ühe ja sama Ukraina „kamba“ andmeid, mis kannab iseenda eest rääkivat nime Informnapalm. Ja häbitult valetamast ja vassimast, püüdes vajalikku tulemust „välja kiskuda“ valestatistika ja „ametlike“ andmete tsiteerimise mosaiigi abil,“ kuulutas Venemaa kaitseministeerium.

Bellingcat avaldas raporti „Russia’s War in Ukraine: The Medals and Treacherous Numbers“ („Venemaa sõda Ukrainas: medalid ja reetlikud numbrid“) 31. augustil. Raporti autorid uurisid autasustatud Vene sõjaväelaste fotosid sotsiaalmeedias ning tegid autasude järjekorranumbrite järgi kindlaks autasustamiste arvu aastatel 2014-2015. Leiti, et alates 2014. aasta novembrist kuni 2016. aasta veebruarini sai medali „lahinguteenete eest“ 4338 sõjaväelast. Autasude nii suurt arvu seostas Bellingcat Vene sõjaväelaste osalemisega sõjategevuses Ida-Ukrainas.