Me saame hästi aru, miks Rootsi just nüüd tuli välja sellise valega. Rootsi koostab kaitse-eelarvet ja sõjalaevastik ei saa seal piisavalt raha. Rootsi peab näitama, et riiki ümbritseb Vene oht ja seetõttu peab sõjaväeluure saama rohkem raha, rääkis Vene kaitseekspert Viktor Baranets, vahendab Yle.fi.

Sõjandusekspert küsib, kus on tõendid Vene allveelaeva kohta - fotod, info meeskonna koosseisu ja juhi kohta. Praegu on kogu operatsioon Baranetsi meelest lihtsalt muinasjutt.

Baranetsi sõnul võib allveelaeva-otsingute põhjuseks olla ka Rootsi Nato-partnerlus. Rootsi soovib näidata, kui lähedased suhted on tal Natoga ja et ta ei suhtu Venemaasse hästi, vaid kuulub vastasleeri, arvas sõjandusekspert.

Sõjanduseksperdi sõnul on Venemaal Läänemerel tugev positsioon ja piisavalt jõudu tõrjumaks mistahes vastast ning sõjalist võimsust siin ei ole vaja suurendada. Baranetsi väitel on Venemaal piisavalt hea varustus, et tõrjuda kogu Ameerika armeed. "Kuid me ei mõtle sellele. Vaid hullud arvavad, et Venemaa tahab Läänemerd valitseda. See on vaid propaganda. Tahame, et Läänemeri jääks endiselt rahumereks," kinnitas ta.

Eksperdi sõnul ei ole Läänemeri olnud ega ka saa kunagi Nato sisemereks, kuna Rootsi ja Soome ei kuulu Natosse ja vaevalt et ka kunagi liituvad alliansiga. "Kui nad liituks Natoga, oleks olukord teine - siis saaks Rootsist ja Soomest meie vaenlased," märkis Baranets.