Hooldekodus toimuvast rääkisid sealsed elanikud videos, mille aitasid salvestada kohaliku ajalehe Arsenjevskije Vesti töötajad. Kaks videos esinenutest, jalutu pensionär Anatoli Jurin ja noor invaliid Vladimir Lebed elavad hetkel sama ajalehe toimetuses, sest neil pole kuhugi minna, kirjutab Komsomolskaja Pravda.

Lebed rääkis, et teda sunniti tööd tegema ja maksti selle eest 200-500 rubla (5-12 eurot) kuus.

„Ma palusin rohkem raha maksta ja nad ütlesid, et saadavad mu teise hooldekodusse. Aga tegelikult pandi mind hullumajja kinni, kartserisse, ähvardati süstidega,“ kinnitab Lebed.

Diabeetik Vera Peremõtko ütles, et hooldekodus ei ole enam ammu remonti tehtud ja direktor Logatšov pakub pensionäridele, et tehku nad ise remonti oma raha eest. Pensionärid saavad aga kätte vaid väikese osa oma pensionist, ülejäänu võtab juhtkond omale.

Ühe pensionäridest perekonnanimega Fjodorov viis hooldekodu naistöötaja, kes on temast üle 30 aasta noorem, perekonnaseisuametisse ja sõlmis fiktiivabielu. Seejärel omastas naine pensionäri korteri ja suvila. Suure vaevaga õnnestus pensionäril uus pass saada ja väljapressijast abikaasast vabaneda.

Hooldekodu direktor Viktor Logatšov on juba teatanud, et videos esitatud informatsioon on 98 protsendi ulatuses vale.

„Ma olen sunnitud pöörduma kohtu poole kaebusega ajalehe korrespondendi ja kogu toimetuse peale, mis aitas nendel inimestel videot salvestada. Meie hooldekodus elab 126 rindemeest, veteranide leski, represseerituid. Neid kõiki rahuldavad meie tingimused. Me kulutasime 18 miljonit ainult remondile. Meil pole midagi varjata, igaüks võib tulla ja meie sõnu kontrollida,“ ütles Logatšov.

Videos esinenuid nimetas direktor alkohoolikuteks ja psüühiliselt ebanormaalseteks inimesteks.

Hooldekodu eelmine direktor Juri Sinkevitš tunnistati süüdi pettustes ja volituste ületamises ning pandi seitsmeks aastaks vangi. Selgus, et ta omastas koos kaasosalistega paljude aastate jooksul ebaseaduslikult eakate inimeste kodusid.