Vene esimese gei ja lesbide festivali korraldaja Nikolai Aleksejev ütles, et homomarsi toimumispaika on kavas pisut muuta, teatab BBC.

„Varem väljakuulutatud tänavatele kogunevad ilmselt natslikud rühmitused, kes üritatavad meie paraadi nurjata. Ja kuna tegu on ebaseadusliku üritusega, ei kaitse meid ka politsei.”

Homoseksuaalsust ebaloomulikuks pidav Moskva linnapea Juri Luškov keelustas geiparaadi ettekäändel, et see kutsuks vene ühiskonnas esile pahameele. Luškov lubab paraadi toimumise korral massilisi arreteerimisi.

Paraadi on hukka mõistnud ka Vene moslemiringkonnad, ähvardades korraldajaid vägivallaga. Samuti siunavad homomarssi Vene pearabi ja õigeusukiriku liidrid.

Moskva linnavalitsuse keeldu aga taunivad paljud inimõiguste aktivistid kogu maailmast. Paljud neist on lubanud laupäeval isiklikult Moskvas kohal olla.

Geiaktivist Aleksejev teatas, et paraadi korraldajad on tegelikult juba saavutanud oma eesmärgi — juhtida tähelepanu Venemaal valitsevale homofoobiale. „Viimase kümne kuuga on meedia sellest probleemist rääkinud rohkem kui kogu Venemaa ajaloo jooksul kokku.”

Paraad toimub Moskva rahvusvahelise geifestivali raames, kus osaleb 250 inimest 30-st riigist. Teiste seas osaleb festivalil homoseksuaalse kirjaniku Oscar Wilde’i lapselaps Merlin Holland.

Seadused, mis lubasid homoseksuaalsuse eest kuni viieks aastaks vangi saata, kehtisid Venemaal kuni 1993. aastani.