Intsidendist teatas neljapäeval parlamendi riigikaitsekomiteele Rootsi kaitseväe juhataja Micael Bydén, vahendab Svenska Dagbladet.

Kaitseväe juhataja informatsiooni järgi on tegemist Vene sõjalennuki niivõrd erandliku käitumisega, et Rootsi kaitsevägi tegi otsuse sellest raporteerida ja see ka avalikustada.

Intsident leidis aset Läänemere lõunaosas Taani Bornholmi saare lähistel. Sellistes olukordades on normaalne, et teise riigi lennuk tuvastatakse ja tõmbutakse siis eemale. Sel korral valis Vene hävitaja aga Rootsi lennuki jälitamise, kirjutab Svenska Dagbladet.

Juhuslikult olid Rootsi õhuturbehävitajad Gripen juba õhus. Gripenid suundusid kiiresti Vene lennuki suunas ning andsid märku, mis toimub ja võtsid olukorra oma kontrolli alla. Vene lennuk katkestas seejärel jälitamise ja kadus.

„See ei olnud, nagu mina aru saan, igapäevane intsident, kui võib nii öelda,“ ütles Riksdagi riigikaitsekomitee esimees Allan Widman Svenska Dagbladetile.

ASC 890 on luure- ja juhtimislennuk (airborne surveillance and control), mis on varustatud arenenud radarisüsteemiga, et avastada objekte suurelt kauguselt.