Mõned jõujaamad on lülitatud õli peale ning tööstustarbijate varustamist on vähendatud, et inimeste kodusid soojana hoida, teatab BBC News.

Euroopa Liidu ametnikud eitavad, et hädaolukorra on põhjustanud Vene gaasitarnete vähenemine.

Vene gaasimonopol Gazprom, mis toimetab Euroopasse umbes veerandi tarbitavast gaasist, teatas, et äärmusliku külma tõttu on sisenõudlus Venemaal suurenenud.

Itaalia tööstusminister Corrado Passera nimetas valitsuse ja tööstusjuhtide kriisiläbirääkimistel Roomas olukorda kriitiliseks. Kõnelusi jätkatakse teisipäeval.

Vähemalt 24 inimest on surnud haruldaste ilmaolude tõttu Itaalias. Milanos mõõdeti kümme kraadi külma ja tihe lumesadu sulges Rooma kolosseumi.

Valitsus kinnitas esmaspäeval rahvale, et nende kodud külmaks ei jää. „Perekonnad võivad rahulikud olla,“ ütles majandusarengu alamsekretär Claudio De Vincenti.

Itaalia energiatootja ENI kutsus aga eratarbijaid üles nii palju, kui võimalik kokku hoidma. „See on keeruline hetk,“ ütles ENI pressiesindaja Gianni di Giovanni.

ENI juht Paolo Scaroni ütles: „Meil on hädaolukord ja me oleme sellele reageerinud, suurendades gaasi importi Alžeeriast ja Põhja-Euroopast läbi Šveitsi. Meil pole probleeme kuni kolmapäevani.“

Itaalia impordib umbes 90 protsenti vajaminevast gaasist ja sellest 30 protsenti Venemaalt.