Demokraatliku Liidu asutaja Novodvorskaja ja Moskva Riikliku Ülikooli õppejõud Borovoi väitsid Riias ajakirjanikele, et referendumi algatamisega on seotud Venemaa eriteenistused, konkreetsemalt Föderaalne Julgeolekuteenistus (FSB), vahendab BNS.

Nad peavad Lätis toimuvat referendumit hästikavandatud aktsiooni tulemuseks. Dissidendid ei kahtle Venemaa soovis tagastada endale mõjuvõim ja kontroll Balti riikide ja teiste postsovetlike vabariikide üle.

Novodvorskaja sõnul on neil oma väidete kinnituseks tõendeid, ent ta keeldus neid avaldamast.

Tema kinnitusel üritatakse referendumi abil destabiliseerida olukorda Lätis, et aja möödudes paluksid riigi elanikud Läti SRÜ-sse vastu võtta.

Riia linnapea, Üksmeele Keskuse üks liidreid Nils Ušakovs ütles pressikonverentsil ajakirjanikele, et Borovoi ja Novodvorskaja meenutavad talle multifilmikangelasi ning seetõttu ei ole nende koomilised avaldused kommenteerimist väärt.

Vene dissidendid väisavad Riiat ühenduse Demokraatlikud Patrioodid kutsel.

Lätis toimub laupäeval referendum, millega nõutakse vene keelele teise riigikeele staatust, ent mis eeldatavalt läbi kukub, kuna heakskiiduks vajavad need vähemalt poolte valimisõiguslike kodanike ehk 771.350 inimese toetust.