Kozin ütles Soome rahvusringhäälingu uudistele, et Soome võimalik NATO-liikmelisus oleks otsene sõjaline oht Venemaale.

Pakutud strateegilise partnerluse kava tihendaks praegusest enam ka Soome-Vene poliitilisi ja majanduslikke suhteid. Tõhustama peaks senisega võrreldes ka koolitus- ja kultuurisuhteid. Kozini sõnul oleks viimane aeg viia kahe riigi suhted uuele tasemele pelgast heanaaberlikkusest, kirjutab YLE.

Vene diplomaat rõhutab, et soomlased ei peaks võtma partnerlusplaane survena. Kindlasti ei soovivat Venemaa Soomet vastastikuse kaitse lepingusse meelitada ja ka Varssavi pakti ajad olevat tema sõnul möödas. Ta juhtis tähelepanu sellele, et Venemaal on juba olemas strateegilise partnerluse lepingud muuseas USA ja Prantsusmaaga.

Kozin põhjendas oma eitavat suhtumist Soome NATO-liikmelisusse Põhja-Atlandi keskse „üks kõigi, kõik ühe eest”-põhimõttega ja sellega, et Soomest saaks otsene osa NATO sõjalistest planeerimisest. Neid asjaolusid ei või Venemaa tähelepanuta jätta.

Kozin soovitab Soomel oma NATO-liikmelisuse plaane 15-20 aasta võrra edasi lükata. Tema sõnul võib praeguse presidendi Vladimir Putini valitsusaeg kesta aastani 2025, juhul kui Putin käib vahpeal peaministriks.