Zubovi sõnul arvasid väga paljud eksperdid Venemaal ja mujal 2014. aastal, et „roheliste mehikeste“ ilmumine pärast Krimmi ja Donbassi Eestisse ja Lätisse on täiesti reaalne.

„2014. aastal, pärast Krimmi annekteerimist ja kõiki neid „Novorossija“ loosungeid aprillis, veel enne reaalset, tõsist sõjategevust, mis algas Donbassis mais, hakati kohe rääkima Vitebskist ja Mogiljovist ning Lukašenkat haaras metsik õudus. Hakati kohe rääkima Kasahstani venekeelsest põhja- ja idaosast ning Nazarbajevit haaras metsik õudus. Ja üldse, õigupoolest mida? Me taastame „vene maailma“. Nüüd on kõik need sõnad juba unustatud, aga siis räägiti sellest kõva häälega,“ tuletas Zubov meelde.

„Vene maailma“ ideega selles mõttes, nagu selle käis välja Putin, on lõpp, leiab Zubov.

Zubovi arvates arvestas Kreml Vene-meelsete väljaastumiste provotseerimisega Balti riikides.

„Venekeelse elanikkonna väljaastumiste peale Lätis või Eestis ilmuvad „rohelised mehikesed“ ning lääs, Läti või Eesti, valitsus palub NATO harta 5. punkti rakendamist sõjalise abi osutamise kohta. Suured maad arutavad, ütlevad: no mis te nüüd, see on ju tuumasõda, ning annavad Läti ja Eesti ära. Või algavad pikad ja mõttetud läbirääkimised Läti ja Eesti üle, see lõhestab NATO, väikesed maad NATO impeeriumis. Õigupoolest oli see, nagu pakuvad paljud, Putini eesmärk,“ rääkis Zubov.

„Aga et ei tulnud välja Ukrainas, ei õnnestunud ka kõik edasine ning paistab, et ei õnnestu nähtavas tulevikus enam kunagi,“ ütles Zubov.