Nezavissimaja Gazeta avaldas teisipäeval esiküljel oma korrespondendi artikli, milles öeldakse, et Vilniuses olevat tulistanud 1991. aastas jaanuaris relvitute inimeste pihta mitte nõukogude dessantväelased, vaid tundmatud laskurid, kes olevat olnud positsioonidel ümberkaudsete majade katustel ja akendel. "Tõenäoliselt olid need Sajudise täpsuslaskurid," kirjutab Vene ajaleht.

Sealjuures viitab Nezavissimaja Gazeta mingile ekspertiisile, mille olevat korraldanud kohe pärast juhtumit Vilniuses endise NSV Liidu prokuratuur.

Võrreldes eelseisvat 1991. aasta jaanuarisündmuste apellatsiooniprotsessi Vilniuses punapartisan Kononovi kohtuprotsessiga Riias, kirjutab ajaleht, et "keeleliste pretensioonide ning venelastest okupantide ja nende leedulaste tagakiusamise alal, kes oma ametikohuse tõttu tegid otseselt koostööd Moskvaga, olles seaduskuulelikud NSV Liidu kodanikud, ei ole Vilnius Riiast kaugele maha jäänud".

Ajaleht kirjutab samuti, et "Venemaa poliitilise spektri vasakpoolsesse ossa kuuluvad juristid vaidlustavad üldse selle, et Leedu sai iseseisvuse NSV Liidu riiginõukogult, keda juhtis siis Mihhail Gorbatšov".

"Asi ei ole aga mitte juristide poliitilistes veendumustes, vaid selles, et selle (jaanuarisündmuste - BNS) eest ei saa kohut mõista, kuna seadusel ei ole tagasiulatuvat jõudu: nõukogude aja normide kohaselt ei pannud need inimesed Leedus toime mingit kuritegu, samuti nagu sõjaveteranid, keda praegu jälitatakse kohtulikus korras Lätis," kirjutab Nezavissimaja Gazeta.

Leedus peab kolmapäeval algama apellatsioonikohus kuue 1991. aasta sündmustes süüdimõistetu üle. Need on Juozas Jermalavicius, Mikolas Burokevicius, Juozas Kuolelis, Stanislav Mitskevitš, Jan Prokopovitš ja Leonas Bartašavicius.

Need inimesed mõisteti möödunud aasta suvel Vilniuse ringkonnakohtus eri tähtaegadeks vangi. Venemaa kodanik Mitskevitš sõitis pärast kohtuotsuse teatavakstegemist Venemaale ning seal ta viibib praegugi, hoides kõrvale karistuse kandmisest. Ta teatas esmaspäeval BNSile, et on valmis sõitma Vilniuse kohtusse, kui Leedu võimud tagavad talle puutumatuse.